dostałem anonima od windykacji

• Autor wątku Autor wątku kwll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
list anonimowy bez stempla pocztowego ani nadawcy, prawdopodobnie wrzucony do skrzynki podczas mojej nieobecnosci w domu. Tresc "prosze o pilny kontakt imie nazwisko i numer telefonu" Dowiedzialem sie po numerze telefonu ze list pochodzi od firmy windykacyjnej (należność uległa przedawnieniu). Niestety wczesniejsze listy wyrzucilem, czy na podstawie tego jednego listu moge zglosic sprawe na policje? bedzie to wystarczający motyw czy jeszcze poczekac?

Należność przedawniona nie znaczy niezasadna czy nieistniejąca. Jaki motyw...
Lepiej aby Policja zajmowała się ściganiem przestępców, a nie ochroną wyimaginowanych praw dłużników.

[cytat="Margie"]Należność przedawniona nie znaczy niezasadna czy nieistniejąca. Jaki motyw...
Lepiej aby Policja zajmowała się ściganiem przestępców, a nie ochroną wyimaginowanych praw dłużników.[/cytat]

nie pozyczalem pieniedzy ani nie podpisywalem zadnej umowy z firmą która po trzech latach upomina sie o pieniądze.
Jeśli nie znasz sprawy to prosze nie oceniaj... pytanie było na inny temat, nie masz nic do powiedzenia to nie pisz. Ja ciebie nie oceniam i prosze o to samo

Przepraszam, ale nie wspomniałeś, że sprawa dotyczy roszczenia niezasadnego, tylko przedawnionego.
Jeżeli czujesz, że korespondencja ta narusza Twoje dobra osobiste, poszłabym raczej drogą cywilną - pismo o zaprzestanie wysyłania wraz z zakazem przechowywania i wykorzystywania Twoich danych osobowych (ustaliłeś namiary), a w przypadku dalszego naruszania sprawa zostanie skierowana do sądu (o odszkodowanie, zadośćuczynienie)
Możesz również wykorzystać drogę karną. Złożyć do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa - opisać dokładnie sytuację- załączyć wspomniany anonim. Policja będzie musiała zbadać sprawę, która pewnie będzie umorzona, ale niedogodności dla nadawcy powinny być.
Pozdrawiam.

Powrót