Dostałem pismo z karą za ściągnięcie filmu w Niemczech. Co robić!

• Autor wątku Autor wątku esska80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esska80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Serdecznie.

Mieszkam w Niemczech.
Dostałem zwykłym listem , (nie poleconym), pismo z kwotą 735 Euro do zapłaty za ściągnięcie filmu z sieci torrent.

Jest to mój pierwszy taki przypadek, nie wiem co robić. Miał ktoś z Was taki przypadek.

Muszę to zapłacić? Może da się to zmniejszyć , rozratować.

Dziękuję z góry.....

Pismo jest dokładnie od:

Negele - Zimmel - Greuter - Beller Rechtsanwälte
Bgm.-Fischer-Str. 12 86150 Augsburg

Pewnie jest tam też Strafbewehrte Unterlassungserklärung, tz. projekt Twojego oświadczenia, że zobowiązujesz się nie robić tego i tego (ściągania plików), a jeśli tak, to poddajesz się karze umownej w takiej i takiej wysokości. Bez adwokata się nie obejdzie, kancelarie prowadzące sprawy tego rodzaju wpisują to tych oświadczeń często z nieba wzięte roszczenia, tylko adwokat powie Ci, czy można zmodyfikować treść oświadczenia bardziej na Twoją korzyść. Należy udzielić odpowiedzi przed upływem (zapewne krótkiego) terminu, w innym przypadku może zostać wytoczone powództwo. Musisz też liczyć się z dalszymi kosztami, po podpisaniu oświadczenie otrzymasz pewnie jeszcze rachunek z tej kancelarii.

Dzięki za odpowiedź.

Fakt jest tam to pismo też, że muszę oświadczyć że nie będę robił tego w przyszłości. Bo jeśli tak to 10000 Euro muszę zapłacić.
Oddałem sprawę do adwokata, zobaczymy co będzie dalej.

Idz najpierw z pisemkiem do VERBRAUCHERZENTRALE oczywiscie porada kosztuje chyba z 10 e.

Powrót