Dostarczanie emerytury przez listonosza

• Autor wątku Autor wątku Hellenaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hellenaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Chciałabym się dowiedzieć jak zmienić sposób dostarczania emerytury. W chwili obecnej jest ona przelewana na konto bankowo, ale chciałabym aby dostarczał ją listonosz. Przed wizytą w ZUS chciałabym poznać całą procedurę tak, aby nic mnie nie zaskoczyło. Dodam, że emerytura należy do taty, który jest niepełnosprawny, więc wszelkie formalności będę musiała ja załatwiać, ale nie orientuje się czy w takim przypadku wystarczy zwykłe upoważnienie z podpisem taty?
Ponadto interesuje mnie również sytuacja z zajęciami komorniczymi. Czy w przypadku dostarczenia emerytury przez listonosza, będzie ona wolna od ewentualnych obciążeń komorniczych?

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i porady.

Pozdrawiam.

Już wiem jak to załatwić :)
Natomiast ciekawa jestem jak wygląda sytuacja z obciążeniem komorniczym emerytury, w przypadku dostarczenia jej przez listonosza?

Dokładnie tak samo jak w przypadku przekazywania na rachunek bankowy.

Czytałam o tym, że gdy emerytura jest przekazywana przez listonosza, komornik nie może "wziąć" więcej niż 25% z całości. Czy tak w rzeczywistości jest?

Droga Pani, listonosz przyniesie dokładnie taką samą kwotę jaką ZUS przelewał na konto bankowe. Przecież to ZUS, a nie listonosz dokonuje potrącenia zajęcia komorniczego. Proszę zapoznać się z decyzją ZUS, tam jest wskazana kwota do wypłaty już po potrąceniach. Czy ma Pani tam kwotę w wariantach: jeżeli na bank to tyle, jeżeli przez pocztę to tyle. Proszę logicznie pomyśleć.

W moim nielogiczny myśleniu posiłkowałam się między innymi np. tym wątkiem http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/372944-czy-komornik-moze-zabrac-cala-emeryture-z-konta.html
Gdzie jedna osoba doradziła, że: "W momencie kiedy na konto bankowe wpływają pieniądze z jakiegokolwiek tytułu, komornik może je zająć", czyli jak w tamtym przypadku, cała emerytura została zajęta w ramach długu.
Wyczytałam również (tutaj na forum, mogę poszukać konkretnego linka i ewentualnie wkleić go później), że gdy sytuacja wygląda tak, że emerytura jest przekazywana przez listonosza, a nie na konto bankowe, gdzie cała kwota może zostać zajęta, to komornik nie może z niej wziąć więcej niż 25%.
Sytuacja zadłużeniowa może się w ciągu roku zmieniać, więc decyzją z ZUS się nie kieruje.

Nie wiem czy w miarę jasno przedstawiłam spraw, ale chodzi mi o tą różnicę, o której pisałam wyżej.

Na koncie może zająć wszystko - emeryturę, lokaty itp.
Jeżeli zajęcie pójdzie do ZUS (o ile już nie poszło) z emerytury na poczet sprawy egzekucyjnej prowadzonej przez komornika sądowego, może być potrącona kwota w wysokości 25%. Istnieje jednak kwota wolna od egzekucji i potrąceń - wynosi ona 50% najniższej emerytury.
Rezygnując z konta bankowego zachowuje się dla siebie resztę. Proszę nie zapominać o tym, że pazerny komornik może skorzystać z innej opcji w wejść na majątek.

Czyli gdy np. emerytura wynosi 2 000 zł, to kwota potrącenia może wynieść 25% (500zł)
Natomiast jeżeli chodzi o najniższą emeryturę (880,45 zł), to kwota wolna od zajęcia, to połowa najniższej, czyli 440,23 zł.
Więc np. mając emeryturę 2 tys. zostanie nam 1500 zł, a gdy mamy tylko najniższą emeryturę, to zostanie nam 440,23 zł, którego komornik nie może ruszyć, tak?
Jeżeli tak, to trochę dziwne to jest. Chyba, ze chodzi o to, że te 440,23 zł ogólnie (nieważne ile wynosi emerytura) nie może zostać ruszone, a każde pieniądze powyżej tej kwoty mogą zostać zajęte.
Przepraszam za to zamieszanie, ale staram się to zrozumieć najlepiej jak potrafię, a widać jak mi to wychodzi.

Więc lepiej niech Pani poczeka na decyzję ZUS lub ją dokładnie przeczyta, jeżeli uwzględnia już zajęcie komornicze. Będzie czarno na białym.

Dziękuje za porady. Pozdrawiam.

Helena to napisz jeszcze jak to sie robi zeby emeryturę np. z krusu przyniósł listonosz

Debrzyna pewnie analogicznie jak w ZUS, czyli należy udać się do najbliższej Terenowej Jednostki KRUS i złożyć pisemny wniosek dotyczący zmiany sposobu przekazywania świadczenia na adres zamieszkania. Zmianę sposobu płatności należy zgłosić nie później niż 14 dni roboczych przed terminem płatności.

Powrót