Dostęp do bazy danych innego programu.

• Autor wątku Autor wątku tomac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich.

Ostatnio zapytano mnie o możliwość napisania pewnego programu narzędziowego. Co miałby ten program robić? Otóż pewna osoba, przy użyciu już istniejącego programu (komercyjnego, napisanego przez prywatną firmę), wprowadza do pewnego systemu oferty. Oferty wprowadzone przez tą osobę zapisywane są również do lokalnego pliku z bazą danych. Mój program miałby za zadanie odczytywać oferty z tej bazy (utworzone przez tą osobę, ew. przez jej współpracowników) i wysyłać je na stronę internetową, celem ich opublikowania na niej.

W związku z tym mam pytanie - czy rozpracowanie przeze mnie "rozmieszczenia" danych w tej bazie oraz korzystanie z niej byłoby działaniem nielegalnym? Baza, jak mówiłem, tworzona jest lokalnie na komputerze osoby pracującej z danym programem, zaś program który miałbym napisać operowałby jedynie na danych wprowadzonych tam przez klienta. Z drugiej strony mam jednak świadomość że program musiałby "grzebać" po danych utworzonych przy użyciu programu komercyjnego (nie open source) - czy w takim przypadku rozpracowanie formatu bazy i korzystanie z niej przy użyciu mojego programu mogłoby naruszyć prawa autorskie lub jakiekolwiek inne ?

tomac napisał:
Baza, jak mówiłem, tworzona jest lokalnie na komputerze osoby pracującej z danym programem, zaś program który miałbym napisać operowałby jedynie na danych wprowadzonych tam przez klienta. Z drugiej strony mam jednak świadomość że program musiałby "grzebać" po danych...
a to miałoby się dziać, jak się domyślam, bez wiedzy owej osoby pracującej z bazą?

_chris_ napisał:
a to miałoby się dziać, jak się domyślam, bez wiedzy owej osoby pracującej z bazą?

Na szczęście nie :) Ogólnie celem programu, który miałbym napisać, jest odczytywanie (na żądanie) danych, które klient wprowadził do bazy, i publikowanie ich na stronie internetowej (wykonywanej dla tego samego klienta przez inną osobę). Chodzi o to aby klient nie musiał własnoręcznie przepisywać na tą stronę danych które już raz wprowadził do bazy. Wymaga to jednak rozpoznania przeze mnie struktury danych w tej bazie, natomiast mój program w czasie swojej pracy musi przeglądać jej zawartość. Baza danych, jak i oprogramowanie umożliwiające wprowadzanie do niej ofert (z którego korzysta klient) zostały utworzone przez prywatną firmę. I w tym momencie mam dylemat - czy pisząc program korzystający z cudzego rozwiązania informatycznego (bazy danych) naruszam czyjeś prawa autorskie ? Czy rozpoznanie struktury bazy danych (której otwarcie nie jest wiele trudniejsze niż otwarcie zwykłego pliku tekstowego - baza nie jest w żaden sposób szyfrowana) podpada może pod "reverse enginering" (który, jeśli dobrze kojarzę, nie jest legalny w przypadku komercyjnych aplikacji) ?

Według mnie nie narusza to praw autorskich, ponieważ nie ingeruje w sam program, a jedynie w bazę danych (bez zmiany struktury) - baza jest własnością użytkownika.

Powrót