Dostęp do drogi publicznej - nieprawdziwe oświadczenie.

• Autor wątku Autor wątku zapartp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapartp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Kupiłem w maju 2025 r. zabudowaną działkę, na której chciałem wybudować nowy dom. Zgodnie z zapewnieniem sprzedającego oraz agencji nieruchomosci działka posiadać miała bezpośrdeni dostęp do drogi publicznej. Faktycznie okazało się, że droga asfaltowa prowadząca do mojej nieruchomości znajduje się we władaniu samoistnym miasta, ale stan prawny jest nieuregulowany (w ksiegach wieczystych działka należy do osoby pochodzenia żydowskiego, ktora najprawdopodobniej nie żyje od czasu wojny). Miasto wydaje warunki zabudowy na działki wzdłuż tej drogi, ale niestety Starostwo nie wydaje pozwolenia na budowę powołując się na brak formalnego dojazdu do działki. W akcie notarialnym zawarte jest oświadczenie sprzedającego, że "nieruchomość posiada bezpośredni dostęp do drogi publicznej", jednak nie jest to prawdą. Co mogę zrobić w obecnej sytuacji? Czy mogę ubiegać się o odszkodowanie? Na pewno nie kupiłbym tej nieruchomości gdybym znał faktyczny stan prawny drogi i brak możliwości uzyskania pozwolenia na budowę.

Powrót