dot. gdzie zgłosić nie płacenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku Monles
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monles

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, Mam pytanie gdzie mam zgłosić ze były mąż nie płaci alimentów? Czy mogę zgłosić już po nie zapłaceniu jednego miesiąca, czy muszę odczekać jakiś czas? Jak wygląda cała procedura?

Do komornika idziesz i składasz wniosek. Oczywiście wyrok masz z klauzula wykonalności.

Ostatnia edycja:
Ta mam wyrok oczywiście. Mogę to już zgłosić czy muszę czekać trzy miesiące? A kiedy do funduszu alimentacyjnego zgłosić?

Możesz iść już, skoro jest zaległość. Do funduszu dopiero jak egzekucja będzie nieskuteczna.

W przypadku bezskuteczności egzekucji otrzyma Pani od komornika stosowne zaświadczenie i z tym zaświadczeniem można zgłosić się do organu prowadzącego Fundusz. Gdyby jednak świadczenia alimentacyjnego nie udało się uzyskać a wyżej wymienonego zaświadczenia komornik z jakiegoś powodu Pani nie wydał to można zgłosić się do organu prowadzącego Fundusz Alimentacyjny nawet bez zaświadczenia.

Monles napisał:
Ta mam wyrok oczywiście. Mogę to już zgłosić czy muszę czekać trzy miesiące? A kiedy do funduszu alimentacyjnego zgłosić?

Trzymiesięczna zaległość może być podstawa do odpowiedzialności karnej. Poczytaj o art. 209 kodeksu karnego

Powrót