Dotacja na rozpoczęcie działalności

• Autor wątku Autor wątku stomstom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stomstom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Od kilku tygodni jestem zarejestrowanym bezrobotnym. Po ukazaniu się na stronie internetowej PUP następującej informacji, złożyłem wniosek o przyznanie dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej.

"Powiatowy Urząd Pracy w ... informuje, że pozyskał dodatkowe środki funduszu Pracy z rezerwy MPiPS, które jeszcze w tym roku zostaną przeznaczone na bezzwrotne dotacje na podjęcie działalności gospodarczej dla: osób bezrobotnych do 30 roku życia oraz osób bezrobotnych będących w szczególnej sytuacji na rynku pracy określonych w art. 49... "

Wniosek złożyłem w dniu 22.11.2013r. Zostałem poinformowany że wnioski zostaną rozpatrzone w chwili fizycznego otrzymania środków na konto PUP. W tym miejscu pojawia się problem ponieważ 30.11.2013 miałem 31 urodziny. Pracownik poinformował mnie że, jeżeli nie otrzymają środków do 30.11.13 mój wniosek stanie się nieaktualny. I tutaj moje pytanie, jak to wygląda z prawnego punktu widzenia? Czy rzeczywiście liczy się data urodzin, czy data złożenia wniosku i czy jakoś można się odwołać od niechybnej odmowy?

Pozdrawiam
Łukasz

Liczy się data udzielenia wsparcia osobie bezrobotnej. Także na pewno nie data złożenia wniosku, a raczej zawarcia umowy/otrzymania środków na rachunek bankowy. Masz po prostu pecha.
A czy orientujesz się czy spełniasz może któryś z warunków określonych w art. 49 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy?

No właśnie nie spełniam, parę dni po skończeniu studiów zacząłem pracować i tak mi zleciało 7 lat. Teraz niejako jestem zmuszony do rozpoczęcia swojej działalności i nie ukrywam że te śroki bardzo by mi się przydały.

Przykro mi, ale w tej sytuacji nie widzę możliwości, abyś otrzymał dofinansowanie w ramach tychże środków.
Nie wiem czy zadowoli cię moja rada, ale jedyną szansą na pozyskanie jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej jest czekanie na pulę środków z Funduszu Pracy w roku 2014 i aplikowanie o nie ponownie w roku następnym... bądź szukanie innego źródła dofinansowania. Z reguły programy finansowane z FP nie zawierają ograniczeń wiekowych.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc. Chyba będę sobie musiał poradzić jakoś bez tej dotacji. Trzeba byłoby czekać znów gdzieś do lutego na rozstrzygnięcie konkursu, a nie jestem typem który siedzi przed telewizorem i czeka aż mu ktoś coś da. Chyba że jeszcze gdzieś zatrudnię się na 3 miesiące na umowę o pracę i jeszcze raz zarejestruje w PUP.

Powrót