dotacja PUP a faktury

• Autor wątku Autor wątku xanthina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xanthina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witajcie, napiszcie mi proszę czy faktury na zakupy w ramach dotacji mam brać na imię i nazwisko, czy na firmę. Do piątku byłam pewna, że zakupy robię jako osoba prywatna, na siebie, nie na firmę, ale dostałam "ściągę" od PUP, gdzie są wytyczne jak ma wyglądać faktura, aby ją uznali, no i tam widnieje dokładnie: "imię i nazwisko (nazwa firmy)".

Jak mam to rozumieć? Mogę brać faktury na siebie, a po rejestracji działalności na firmę? Czy muszę teraz zarejestrować firmę (z odległym terminem rozpoczęcia działalności), aby mieć już formalnie nazwę? Czy po prostu nie ma to znaczenia? Bo chodzi o to, że do rozpoczęcia działalności mam jeszcze trochę czasu... Chciałabym na spokojnie kupić niezbędne rzeczy, w międzyczasie zarejestrować firmę i dalej robić zakupy - wtedy już mam formalnie nazwę firmy, czyli MUSI być ona na fakturze? Wtedy już nie mogę brać imiennych faktur? Nie jestem VAT-owcem - o ile ma to w tym przypadku jakieś znaczenie.

Tak na marginesie dodam, że w moim przypadku będzie tak, że w jednym miejscu będę robić zakupy co najmniej kilka razy. Czyli np. raz wezmę fakturę imienną, za jakiś miesiąc zarejestruje firmę i robiąc tam zakupy muszę wziąć fakturę na firmę?

Niby błahy problem, ale wolę się upewnić, aby PUP nie robił problemów...
Jeśli chodzi o zasięgniecie tych informacji u źródła mam obecnie z tym problem, bo kobitka, która się mną zajmowała poszła na urlop macierzyński i na jej miejsce przyszła nie do końca jeszcze kumata osoba, więc dowiedzieć się o takie szczegóły jest naprawdę ciężko...

W mojej ocenie powinnaś dobrze zapoznać się z regulaminem, który powinien być na stronie PUP. Z tego co kojarzę to co do zasady jest tak że pieniądze powinnaś dostać przelewem na rachunek bankowy założony dla swojej firmy. Po przelaniu tych pieniędzy możesz robić zakupy, które były zaplanowane w biznesplanie i załącznikach do niego. A zatem wniosek jest taki, że faktury, dzięki którym rozliczysz się potem z otrzymanej dotacji powinny być wystawiane na twoją firmę a nie na ciebie, jako osobę fizyczną. Żeby faktury mogły być wystawiane na twoją firmę to firma ta musi zostać zgłoszona do Ewidencj Działalnosci Gospodarczej. Niewłaściwe udokumentowanie poniesionych wydatków prowadzić potem do tego, że PUP uzna te wydatki za niekwalifikowalne i jeśli sfinansowałaś je z własnych środków to Ci po prostu za nie nie zapłaci.

picipolo napisał:
W mojej ocenie powinnaś dobrze zapoznać się z regulaminem, który powinien być na stronie PUP. Z tego co kojarzę to co do zasady jest tak że pieniądze powinnaś dostać przelewem na rachunek bankowy założony dla swojej firmy. Po przelaniu tych pieniędzy możesz robić zakupy, które były zaplanowane w biznesplanie i załącznikach do niego. A zatem wniosek jest taki, że faktury, dzięki którym rozliczysz się potem z otrzymanej dotacji powinny być wystawiane na twoją firmę a nie na ciebie, jako osobę fizyczną. Żeby faktury mogły być wystawiane na twoją firmę to firma ta musi zostać zgłoszona do Ewidencj Działalnosci Gospodarczej. Niewłaściwe udokumentowanie poniesionych wydatków prowadzić potem do tego, że PUP uzna te wydatki za niekwalifikowalne i jeśli sfinansowałaś je z własnych środków to Ci po prostu za nie nie zapłaci.

w regulaminie nic nie ma na ten temat
dotację otrzymałam na konto prywatne, nie ma wymogu posiadania konta firmowego; zostałam poinformowana, że od momentu podpisania umowy 22.08. mogę już robić zakupy - najpóźniej 22.10 muszę rozpocząć działalność

czyli najbezpieczniej będzie zarejestrować firmę i faktury brać na firmę? tak?
bo z tego co czytam na innych forach urzędy pracy jednak mają najczęściej wymóg faktur wystawionych na osobę prywatną... więc już totalnie zgłupiałam; ciągle myślałam, że tak właśnie musi być, ale kartka, którą ostatnio dała mi pani w PUP wzbudziła we mnie wątpliwości...

Ostatnia edycja:
picipolo napisał:

Starachowice

wydaje mi się, że u mnie po prostu w tej kwestii jest dowolność
z tymże nie chcę mieć problemów jeśli z tego samego miejsca będę miała dwie faktury (oczywiście z innych dni) - jedna imienna, a druga na firmę...

Ostatnia edycja:
Na stronie PUPU nie ma załączników w postaci wzorów umowy i regulaminu (przynajmniej ja ich nie widzę) ale rozumiem, że podpisałaś już umowę. W związku z tym z info na stronce PUP wynika, że jesteś zobowiązana do:
5. dokonania wpisu do ewidencji działalności gospodarczej nie wcześniej niż w dniu następnym po otrzymaniu dofinansowania na jej podjęcie.

2. złożenia rozliczenia otrzymanego dofinansowania w terminie 2 miesięcy od dnia podjęcia działalności gospodarczej, zawierającego zestawienie kwot wydatkowanych od dnia zawarcia umowy o dofinansowanie na poszczególne towary i usługi ujęte w szczegółowej specyfikacji.

W komentarzach do UoSDG wskazuje się że termin rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej może być późniejszy niż dzień samej rejestracji w tej ewidencji. Np rejestrujesz firmę 02.09.2013 ale we wniosku CEIDG - 1 wskazujesz w polu 11.6 inną datę np. 30.10.2013 (to będzie data rozpoczęcia prowadzenia przez ciebie działalności gospodarczej). Z przytoczonego przeze mnie wcześniej punktu 2 ze str.www PUP wynika, że od tej daty masz 2 miesiące na to żeby się rozliczyć z PUP. Kwestią problemową jest jednak to co dokładnie masz wpisane w umowie z PUP - czy w którymś z jej postanowień nie zobowiązałaś się przypadkiem do tego, by nie tylko zarejestrować działalność ale i rozpocząć jej prowadzenie w określonym z góry terminie. Ma to znaczenie z punktu widzenia samego PUPu, który również musi rozliczyć się z przyznanych Tobie pieniędzy (zależnie czy były to środki z Funduszu Pracy czy z EFS). Tak więc wg. mnie powinnaś dokładnie przestudiować umowę, z której będzie wynikało, kiedy powinnaś dokonywać poszczególnych czynności i w jaki sposób udokumentować (tj. fakturami wystawianymi na Ciebie czy na firmę)

Jeżeli chodzi o to czy faktury są na ciebie czy na firmę to tutaj też znaczenie to ma jak brzmi twoja firma czy jest to tylko twoje imie i nazwisko np. ANNA NOWAK (wtedy faktutra nie powinna się różnić niezależnie od tego czy bierzesz ją na siebie czy na firmę) czy też masz jeszcze jakieś dodatkowe elementy np. ANNA NOWAK - USŁUGI KRAWIECKIE (w tym przypadku faktura wystawiona na ciebie jako os. fiz. i na firmę będą się różnić).

Na koniec mogę dodać, że w mojej ocenie powinnaś wszystko robić jako firma bo to co otrzymałaś z PUPu jest pomocą de minimis (taki rodzaj pomocy publicznej), która nie może być udzielana dla osób fizycznych a więc trochę nie rozumiem dlaczego PUP przekazał ci pieniądze na prywatne konto i jeszcze przed formalnym zarejestrowaniem się w CEIDG.

PS. czy wniosek o dotację przygotowywałaś sama?

ja to wszystko wiem :) w umowie mam określoną datę rozpoczęcia działalności (22.10.2013); zakupy mogę robić od dnia podpisania umowy, czyli od 22.08... mnie interesuje tylko kwestia czy zakupy robić na mnie jako osobę fizyczną, czy na firmę (która będzie opatrzona także nazwą); w umowie nie ma nic na temat faktur, tzn. tego czy mają być wystawione na firmę czy na osobę fizyczną

firmę mogę rejestrować już (a jako termin rozpoczęcia działalności wpisać datę 22.10) i dlatego właśnie chcę wiedzieć czy np. już dzisiaj mogę zaczęć kupować :) czy lepiej załatwić formalności z rejestracją firmy i wtedy rozpocząć zakupy;

czytając różne wypowiedzi na forum - duża część osób bierze faktury na siebie - osobę prywatną, nie na firmę, ba - część osób ma taki wymóg! więc już się pogubiłam... część osób pisze, że faktur nie można wziąć na firmę, część twierdzi odwrotnie... powinno być to jasno gdzieś określone, a w moim przypadku nie jest i nie chcę popełnić już na samym początku jakiegoś błędu - wolę się upewnić na 100%, aby nie mieć nieprzyjemności

w dniu podpisania umowy zostałam poinformowana, że już mogę robić zakupy (mimo, że dotacji jeszcze nie otrzymałam) - powiedziano mi, że po prostu wydane pieniądze będę mogła sobie "odebrać" gdy dotacja wpłynie na konto; czyli wynika z tego, że faktury z tych zakupów miały być na osobę prywatną :) w dniu przelewu dotacji miałam zgłosić się po zaświadczenie otrzymania kasy i dostałam także "ściągę" jak powinna wyglądać faktura, aby ją uznali i tam m.in widnieje "imię i nazwisko (nazwa firmy)" - zamieszałam strasznie, ale czy to oznacza, że część faktur mogę mieć na siebie jako osobę fiz. a część na firmę (czyli moje imię i nazwisko + nazwa)?

wniosek przygotowywałam sama

Ostatnia edycja:
Witam xanthina. Chciałam się dowiedzieć czy już rozwiązałaś problem z fakturami. Jestem jeszcze przed podpisaniem umowy też w PUP w Starachowicach i jestem bardzo ciekawa jak to ma właściwie wyglądać. Mam nadzieje że nie jest tak strasznie:) Bardzo proszę jeśli możesz napisz jak w końcu to rozwiązałaś. Może masz namiary na dobrą księgową która na początek pomoże to ogarnąć. Pozdrawiam:)

Witam.

Z tego, co się orientuję faktury można brać zarówno na osobę prywatną, jak i na firmę (przynajmniej w moim Urzędzie Pracy). Wskazuje na to fakt, że środki należy wydać w ciągu 30 dni od podpisania umowy, nie później jednak niż 2 tygodnie po założeniu działalności.

Najprościej i najpewniej jednak jest zapytać w urzędzie.

a ja mam pytanie z innej beczki

Czy możesz starać się najpierw o indywidualne szkolenie (po profilowaniu) gdzie zamiast pracodawcy zadeklarujesz wniosek o złożenie na dofinansowanie z UP.
Ktos miał taki przypadek??

colmed napisał:
Czy możesz starać się najpierw o indywidualne szkolenie (po profilowaniu) gdzie zamiast pracodawcy zadeklarujesz wniosek o złożenie na dofinansowanie z UP.
Można. Ale trzeba zaznaczyć, że założenie firmy uzależnione jest od dotacji z PUP.

Witam
Szanowni Państwo mam ogromny problem. 3 miesiące temu podpisałam z UP umowę w sprawie dotacji i od 2 prowadzę już własną działalność. W poniedziałek byłam w UP rozliczyć się z faktur ale niestety wróciłam z kwitkiem, ponieważ kilka sztuk kupiłam na allegro przez PayU. Pani tam pracująca powiedziała mi że muszę zadzwonić do PayU aby podali mi nazwy rzeczy kupionych ponieważ samych nr zamówień przy potwierdzeniach przelewu nie może przyjąć. Dodatkowo dała mi oświadczenie dla sprzedających aby potwierdzili moją wpłatę. Większość sprzedawców odesłała mi to oświadczenie bez żadnych problemów, natomiast 3 osoby odmówiło mi rozłączając się podczas rozmowy tel. Tak więc zadzwoniłam do PayU z prośbą o podanie moich zamówień tak jak to mi powiedziała PANI PRACUJĄCA W UP lecz oni powiedzieli że tak nigdy nie robili i nie mają informacji o tym co kupiłam tylko wyślą mi zestawienie z kilku dni. Proszę o jakąś pomoc, podpowiedź ponieważ do 2.11.2017 muszę się rozliczyć inaczej będę musiała oddać peniądze

U mnie to samo, pieniądze dostałem na początku maja 2016r. Probem dotyczy zakupu komputera i płatności prze z PayU. 9-20-08-2017 dostałem pismo (piszę przedziałem bo przeleżało sobie w skrzynce nie wiem ile), w którym było napisane cytuje "..UP informuje iżfaktura nr... z dnia 02-06-20117r nie zostanie uznana do rozliczenia, ponieważ złożone potwierdzenie zapłaty budzi wątpliwości Urzędu.." Poważnie tak napisali:)
Do tej pory złożyłem następujące dowody prawdziwości transakcji:
- wydruk z akcji internetowej,
- potwierdzenie od sprzedawcy,
- fakturę zakupu,
Dodatkowo 25 września odwołałem się od decyzji powołując się na podpunkt umowy, w którym jasno jest napisane co trzeba dostarczyć.
Odwołanie zostało odrzucone bez podania przyczyny.
Czy mogę coś mogę jeszcze zrobić czy dać sobie spokój? Chodzi o kwotę rzędu 1500zł. pozdrawiam

1. Od jakiej decyzji złożyłeś odwołania?
2. Na pewno w odwołaniu nic nie napisali, uzasadnienia?
3. Jak obecnie wygląda Twoja sytuacja?

prowadzę firmę już prawie 2 lata i na pewno jej nie zamknę z powodu wejścia w "duży zus"
3. Do zapłaty całość, chuj tam to tylko 1800zł + odsetki ale sam fakt mnie wkurwia, szczególnie że lepiej bym ta kasę wydał
2. nic kompletnie nie napisali, w ogóle nie odnieśli się do treści odwołania,
straszne podejście, nie przekonało ich nawet że komputer to część systemu fiskalnego wraz z drukarką do kompletu (jestem płątnikiem VAT) za którą część pieniędzy zapłacili,
ja miałem umowę podpisaną w 2016r, obecnie podpunkt, który mnie pogrążył jest zmieniony,
zresztą wg mojego prawnika i mnie był on niezgodny z prawem, w sumie sobie darowałem potyczkę bo prowadzę mała firmę i by mnie tak czy inaczej "zdeptano", szczególnie teraz,
w niedalekiej przyszłości chce się ubiegać o dodatkowe środki
1.Od pierwszej, potem była komisja w sprawie mojego pisma, zagrali na czas, 2 miesiące bo wiadomo odsetki,
Generalnie pieniądze z UP to katorga, męka ale się opłaca

Powrót