Dotacja z tarczy antykryzysowej

• Autor wątku Autor wątku szczalka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szczalka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Jestem zatrudniony na czas nieokreślony. Dostałem inną propozycję pracy. Chciałem złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron z końcem miesiąca ale powiedziano mi, że nie mogą mnie tak zwolnić gdyż dostali pieniądze na mnie z tarczy antykryzysowej. I pytanie czy te pieniądze dostawane są imiennie na pracownika czy na dany etat ? Jest chętny na moje stanowisko pracy i czy obecny pracodawca mógłby mnie zwolnic i przyjąć kogoś innego na moje miejsce nie tracąc dotacji na mnie? Czy tylko nie chcą mi iść na rękę ? (mój okres wypowiedzenia pracy to 3 miesiące).

Pracodawca nie musi iść Ci na rękę.
Jeżeli nie wyrazi zgody na szybsze rozwiązanie umowy to pozostaje okres 3 miesięczny.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Wiem, że nie musi mi iść na rękę ale ale bardziej interesuje mnie to czy faktycznie dotacja z tarczy jest pobierana na danego pracownika imiennie czy jest pobierana na dany etat ? Czy straciliby pieniądze zwalniając mnie za porozumieniem stron z końcem tego miesiąca i przyjmując kogoś innego na moje miejsce? Nie likwidują etatu tylko zmieniają osobę pracującą na danym etacie i to wszystko za porozumieniem stron.

szczalka napisał:
zwalniając mnie za porozumieniem stron
Za porozumieniem stron się nie zwalnia lecz rozwiązuje umowę.
Jakie dla Ciebie ma znaczenie z jakiego powodu nie porozumieliście się? Skutek ten sam bez względu na powód.

has.14/10/1066 napisał:
Za porozumieniem stron się nie zwalnia lecz rozwiązuje umowę.
Jakie dla Ciebie ma znaczenie z jakiego powodu nie porozumieliście się? Skutek ten sam bez względu na powód.

CZYLI jeżeli rozwiążemy umowę za porozumieniem stron to pracodawca może stracić dotację z tarczy antykryzysowej, którą rzekomo dostał za mnie i czy jeżeli rozwiążemy umowę i przyjmą na moje miejsce kogoś innego to utrzyma tą dotację ?
na razie widzę, że odpowiadają same "mondre" głowy, nie łapcie za słówka tylko pomóżcie bo po to jest to forum.

Ostatnia edycja:
Zależy z jakiego rozwiązania konkretnie skorzystał.
Jeśli np. jest to dotacja z PFR, wtedy nie ma znaczenia, że się zwolnisz - po prostu pracodawca będzie musiał znaleźć kogoś nowego, by utrzymać stan zatrudnienia.
Jeśli zaś to dofinansowanie z art. 15zzb wtedy jeśli się zwolnisz, pracodawca będzie musiał oddać otrzymane na Ciebie dofinansowanie proporcjonalnie do okresu nieutrzymania Ciebie na stanowisku. Ale tylko na Ciebie, nie na całą resztę pracowników. Więc tak, to dofinansowanie jest imienne.

USTAWA z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, Art. 15zzb.:
Przepis prawny:

8. 208 Przedsiębiorca jest obowiązany do utrzymania w zatrudnieniu pracowników objętych umową, o której mowa w ust. 1, przez okres, na który przyznane zostało dofinansowanie.
9. W przypadku niedotrzymania warunku, o którym mowa w ust. 8, przedsiębiorca zwraca dofinansowanie bez odsetek, proporcjonalnie do okresu nieutrzymania w zatrudnieniu pracownika, w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty.

Powrót