Dotacja z UP a Spółka Zoo

• Autor wątku Autor wątku asaledr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asaledr

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam,

Będę chciał się starać o dotacje z Urzędu Pracy na stworzenie własnej działalności. Ale mam takie pytanie, bo perspektywa płacenia ZUSu tak średnio dla mnie wygląda. Więc pojawia się pytanie czy po otrzymaniu tych dotacji mogę zamiast zakładać Jednoosobową Działalność Gospodarczą, mogę założyć Spółkę z o .o.?

I dobrze rozumiem, że jeśli jestem studentem stacjonarnym to nie mogę się o to starać, ale jak niestacjonarnym to mogę normalnie zarejestrować się jako bezrobotny i starać o dotację tak?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
asaledr napisał:
czy po otrzymaniu tych dotacji mogę zamiast zakładać Jednoosobową Działalność Gospodarczą, mogę założyć Spółkę z o .o.?
Nie, bo PUP udziela osobom bezrobotnym jednorazowo środków na podjęcie własnej działalności gospodarczej. Posiadanie udziałów w spółce z o.o. nie jest tożsame z prowadzeniem działalności. Zakładając/przystępując do spółki staje się Pan jedynie udziałowcem, ewentualnie członkiem zarządu spółki, a to nie to samo co prowadzenie działalności gospodarczej...
asaledr napisał:
jeśli jestem studentem stacjonarnym to nie mogę się o to starać, ale jak niestacjonarnym to mogę normalnie zarejestrować się jako bezrobotny i starać o dotację tak?
Tak.

Ostatnia edycja:
Ok, a jeszcze chciałem dopytać: Czy prowadząc sklep internetowy muszę mieć kasę fiskalną i paragony dołączać do paczek czy wystarczy jak będę drukował z mojego programu paragon/rachunek/fakture VAT na kartce A4 i dołączał do paczki?

Powrót