Dotacja z UP - przychody z kilku różnych działalności

• Autor wątku Autor wątku kosiarzksrz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kosiarzksrz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mój wniosek o rozpoczęcie działalności został rozpatrzony pozytywnie. Jestem już po kursie przygotowawczym i teraz czekam na podpisanie umowy.
Ale mam kilka wątpliwości w związku z prowadzeniem kilku działalności (nie tylko na którą dostałem dofinansowanie) i nie potrafię otrzymać jednoznacznej odpowiedzi od urzędników.
Wiem, że nie ma problemu wpisanie kilki/kilkunastu PKD podczas rozpoczęcia działalności. Wiem też, że UP nie wnika jakie umowy cywilnoprawne zostaną przeze mnie podpisane.
Sprawa wygląda tak: we wniosku o dofinansowanie wpisałem główną działalność: projektowane instalacji elektrycznych i teletechnicznych (pracowałem przez 3 lata jako asystent projektanta i mam spore doświadczenie w tym kierunku. Niedługo przystąpię do egzaminu), ale jednocześnie wpisałem projektowanie aplikacji sieciowych (frontend, backend. Powiedzmy, że przez ostatnie 3/4 lata intensywnie pracowałem żeby zmienić branże). Jednocześnie chciałbym dopisać PKD związane z projektowaniem grafiki i logo (wspólna rzecz moja i dziewczyny) i jednocześnie drobne usługi krawieckie (to pod moją mamę. To jej działalność dodatkowa, więc odciążyłbym finansowo bo sam bym płacił składki. Nawet bym ją mógł zatrudniać).

Podczas kursu dowiedziałem się, że nie mogę świadczyć identycznych usług na rzecz mojego byłego pracodawcy jeśli nie minęły 2 lata (chyba że zamierzam płacić pełny ZUS).
Byłem zatrudniony jako asystent projektanta (nie było wyszczególnione co robiłem, a były to instalacje elektryczne), więc jakbym się uparł to mógłbym wykonywać instalacje teletechniczne, ale nie mam zamiaru się bawić w jakieś kruczki prawne, więc zamierzam poszukać innego pracodawcy w celu współpracy B2B.

Jednocześnie mam możliwość świadczenia usług z zakresu IT (i mogę tam zostać na dłużej za solidną stawkę, a projekty instalacji elektrycznych i teletechnicznych wykonywać już tylko dodatkowo po zdaniu egzaminów) i dodatkowo będę miał przychód z grafiki i usług krawieckich i nie wiem czy UP nie przyczepi się, że nie generuję przychodu z działalności na którą dostałem dofinansowanie.
Od razu powiem, że pieniądze z dotacji są przeznaczone na ogólne rzeczy (biurko, laptop, krzesło, sam. służbowy, drukarka). Odpowiednie oprogramowanie załatwiłem sobie z własnych pieniędzy. Zresztą dopłacam też sporo pieniędzy z własnej kieszeni.

Oczywiście mógłbym przez ten rok skupić się tylko na jednej działalności, ale to chyba nie w tym rzecz.

Przeczytałem wzór umowy i nic na ten temat nie ma:
Jednorazowe środki na podjęcie dzialalności gospodarczej - Powiatowy Urząd Pracy w Gliwicach - oferty pracy, staże, dofinansowania dla pracodawców.
Jedyna wzmianka to prowadzenie działalności przez 12 miesięcy (czytałem, że w niektórych miastach była wzmianka o comiesięcznych przychodach, ale to już był nonsens , bo równie dobrze można wykonywać większe projekty z rozliczeniem 2/3 miesięcznym).

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Powrót