Dotacja z UP - Rozliczenie...

• Autor wątku Autor wątku webguru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

webguru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Dodałem dziś wątek [propozycja] Poradnik dla korzystających z dotacji... w forum Sugestie dotyczące forum.

Mam bowiem problem, ale myślę, że ten problem ma wiele osób, które w tym roku rozpoczęły działalność. Zachęcam do przeczytania powyższego wątku, a może uda się zebrać ciekawe treści w jednym temacie.

Mój problem dotyczy tego, że dostałem z Urzędu Pracy 18.000 i wydałem je już po założeniu działalności. Mogłem to uczynić ponieważ umowa, którą zawarłem z UP mówiła, że muszę dokonać zakupu nie później niż 2 miesiące od podpisania umowy, a także nie później niż 30 dni od założenia działalności. Dokonałem więc następujących zakupów:
- komputer (5740.00),
- oprogramowanie (9599.00),
- aparat (2769.00).
Zakupów dokonałem jeszcze w czerwcu (działaność wystartowała 15 czerwca), ale komputer musiałem zwrócić, bo był uszkodzony więc mam korektę faktury, ale już z 11 lipca i nowy komputer zakupiłem dopiero 17 lipca (wcześniej się juz nie dało :/)

Do 25 muszę jednak rozliczyć się z VAT za czerwiec. I czy od każdego zakupu mogę sobie odliczyć VAT? A może od żadnego? I jak wygląda sprawa ze środkami trwałymi? Co mam wpisać w KPiR. Samo wpisanie do jakiegokolwiek programu nie stanowi problemu, ale jak się czyta te wszystkie wypowiedzi na różnych grupach, forach, to różnie ludzie piszą co można zaliczyć do środków, co można odliczyć, a co nie :/ I bądź tu mądry. Mogłem oczywiście zlecić to jakiemuś biurze rachunkowemu, ale chcę się tego nauczyć, bo ilość faktur w miesiącu będzie zaledwie liczona u mnie do max. 5.

Czy ktoś może mi i innym zainteresowanym udzielić fachowej porady?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i za przeczytanie wątku z moją propozycją.

Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz Woźniak

Powrót