dotacje i umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku cisu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cisu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,mam pytanie/parę lat temu byłam na zasiłku dla bezrobotnym ale już bez prawa do zasiłku i w tym że czasie przez dwa miesiące miałam umowę o dzieło,a nie poinformowałam o tym PuP,czy grozi mi po latach jakas kara? było to siedem lat temu,,,,w tym roku złożyłam wniosek o dotację na własną działalność w urzędzie pracy i też dałam tą umowę ,czekam teraz na rozpatrzenie,,,czy to może być problem?

cisu napisał:
w tym roku złożyłam wniosek o dotację na własną działalność w urzędzie pracy i też dałam tą umowę (...) czy to może być problem?
Może i będzie, ponieważ nie masz prawa do posiadania aktualnie statusu bezrobotnego. Od dnia zawarcia umowy o dzieło utraciłaś to prawo, a nie dokonując zgłoszenia dzieła bezprawnie korzystałaś i nadal korzystasz ze statusu bezrobotnego. Skoro umowę załączyłaś do wniosku to zostaniesz pozbawiona statusu bezrobotnego z datą zawarcia umowy, a odzyskać go możesz wyłącznie dokonując ponownej rejestracji z datą aktualną. Bez ponownej rejestracji nie ma mowy o otrzymaniu środków na działalność, bo nie masz statusu osoby bezrobotnej.
Jedyną "karą" jaką na tą chwilę dostrzegam, to wystawione przez NFZ rachunki za ewentualne wizyty u lekarza przez okres kiedy nie miałaś prawa posiadać statusu bezrobotnego.

Ostatnia edycja:
Powrót