Dotacje na otworzenie firmy a wyjazd zagranicę dla złapania kontraktu

• Autor wątku Autor wątku Eni_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eni_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Hej!

Nie wiem czy dział odpowiedni, jak nie tak to prosiłbym o przeniesienie. :)

Mam zamiar ubiegać się o dotacje z PFRONu (mam lekki stopień niepełnospr.) na otworzenie firmy.

Tutaj ich zasady:
Dotacja na podjęcie działalności gospodarczej, rolniczej albo wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej - Osoby niepełnosprawne podejmujące i prowadzące działalność gospodarczą - eBifron
[aktualny numer wydania]
Dotacja na podjęcie działalności gospodarczej, rolniczej albo wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej - Osoby niepełnosprawne podejmujące i prowadzące działalność gospodarczą - eBifron
[poprzedni, troche stary, ale więcej informacji]

BTW Gadałem dzisiaj przez telefon i urzędnik powiedział, że jeśli otrzymam dotacje to mam utrzymać działaność gospodarczą przez conajmniej 24-miesiące.
Jeśli tego nie zrobię, to będę musiał zwrócić CAŁĄ KWOTĘ dotacji + odsetki.

A teraz moje główne pytanie, mianowicie planowałem wyjazdu do UK (lub też gdzie indziej) w celu złapania kontaktów i jakiegoś kontraktu, umożliwiło by mi to pracę zdalną za wysoką kasę.
Posiadam w głowie dziwną obawę, tzn. jeśli otworzę firmy to nie będę mógł wyjechać zagranicę (np UK) na okres np 3-6 miesięcy, bo będę "przywiązany". Czy jest to prawda? Czy też rzeczywistość jest inna, a ja sobię coś uroiłem..

Ostatnia edycja:
Otrzymałeś środki publiczne w celu prowadzenia działalności w RP przez 24 miesiące. Składałeś też biznesplan, gdzie podejrzewam nie uwzględniłeś swoich planów wyjazdowych... a biznesplan był jednym z podstawowych dokumentów, na podstawie którego środki ci w ogóle przyznano. Możesz mi powiedzieć jak masz zamiar prowadzić działalność będąc za granicą RP przez 3-6 miesięcy?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Otrzymałeś środki publiczne w celu prowadzenia działalności w RP przez 24 miesiące. Składałeś też biznesplan, gdzie podejrzewam nie uwzględniłeś swoich planów wyjazdowych... a biznesplan był jednym z podstawowych dokumentów, na podstawie którego środki ci w ogóle przyznano. Możesz mi powiedzieć jak masz zamiar prowadzić działalność będąc za granicą RP przez 3-6 miesięcy?

Nic nie składałem, jak narazie to taki "koncept".

Możesz mi powiedzieć jak masz zamiar prowadzić działalność będąc za granicą RP przez 3-6 miesięcy?
Wydelegowanie wiekszości rzeczy na inną osobę (jeśli to możliwe).
Na pewno sprawy organizacyjne dało by się załatwić przez call'e / Skype itd.
Gorzej z papierkami.

Nie mam doświadczenia w prowadzeniu firmy, to co mówie może być naiwne.

Chce po prostu wiedzieć czy jest to "legalne" w sensie prawa polskiego.

Eni_ napisał:
Nic nie składałem, jak narazie to taki "koncept"(...) Wydelegowanie wiekszości rzeczy na inną osobę (jeśli to możliwe)..
Nie ma takiej możliwości. Dotacje otrzymuje się na prowadzenie działalności we własnym imieniu. W przeciwnym przypadku ryzykujesz zwrotem całości środków wraz z odsetkami... a w przypadku środków PFRON to niemałe pieniądze. Nie ma mowy o prowadzeniu firmy przez inną osobę.
Eni_ napisał:
Chce po prostu wiedzieć czy jest to "legalne" w sensie prawa polskiego.
Nie.

OK, dziękuje Kosssz.

Jest tutaj jakaś reputacja czy coś innego, chciałbym się odwdzięczyć. :)

Powrót