Dotacje UP, deklarowane dane we wniosku a dane zakładanej DG

• Autor wątku Autor wątku camiart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

camiart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Składając dokumenty o przyznanie jednorazowych środków na otwarcie działalności gospodarczej we wniosku zaznaczyłam jako główną działalność PKD 74.20.Z, która może być objęta opodatkowaniem na podstawie karty podatkowej i poboczne 73.11.Z oraz 62.01.Z, które już nie mogą być.

Działalność poboczna nie ma zbytniego wpływu na przyznanie mi tych środków lub nieprzyznanie, gdyż ma być tylko mało znaczącym dodatkiem.

Jako formę opodatkowania zaznaczyłam skalę podatkową 18%. Teraz zorientowałam się, że korzystniejsza dla mnie byłaby karta podatkowa, ale wiązałoby się to z wpisaniem tylko jednego, głównego PKD przy zakładaniu firmy. W "Zasadach przyznawania środków" nie ma mowy o tym, że wszystkie dane z wniosku muszą pokryć się ze szczegółami założonej działalności.

I stąd pytanie: Czy mogę założyć firmę tylko na jedno - główne PKD i zmienić formę opodatkowania po otrzymaniu dotacji? (UP Warszawa)

Tylko i wyłączni za uprzednią zgodą UP.

Dziękuję. Skąd czerpie Pan taką wiedzę?

Z przepisów ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, aktów wykonawczych... i wieloletniego doświadczenia.
Proszę pamiętać, że po podpisaniu umowy ws. jednorazowych środków na podjęcie DG jest Pani związana przez 12 m-cy umową z PUP także ewentualnych zmian (np. zmiana siedziby firmy, rozszerzenie o dodatkowe PKD) może Pani dokonywać wyłącznie za zgodą PUP.

Ostatnia edycja:
Powrót