Dowód osobisty(brak matryk)

• Autor wątku Autor wątku przmin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przmin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam nietypowy problem.
Od kilku lat włóczyłem się po kraju. Gdy miałem 14 lat uciekłem z domu sześć lat spałem i żyłem gdzie się dało. Wolałem to od rodzin zastępczych.

Teraz poznałem dziewczyne i chciał bym to wszystko jakoś zmienić.
chciał bym zacząć istnieć (mieć dowód itp).
Czy mogę go sobie wyrobić nie mając metryk i aktów które są do tego wymagane? Nie znam nawet imion rodziców.
Nie wiem nawet czy czy moje imię i nazwisko naprawdę jest moje.
Czy jest dla mnie jakaś nadzieja ?
Czy muszę się pogodzić z losem i życ bez meldunków i dokumętów?

dziekuje

Przepraszam,ze spytam,ale uciekles z domu rodzinego czy rodziny zastepczej?
Pamietasz w jakim miescie mieszkales?
Mozliwe, ze wlasnie w tym miescie sie urodziles, w tedy bedziesz musial zajechac tam i odwiedzic urzad(gdzie maja akta urodzeniowe, wyrabiaja dowody osobiste).
Nie pamietam jak sie on nazywa, poniewaz umnie w miescie jest jeden od wszystkiego.
Lub idz do kierownika urzedu (w miejscowosci gdzie teraz mieszkasz) i spytaj sie o rade. on moze wiecej Ci pomoc.

firondel napisał:
To się nazywa Urząd Stanu Cywilnego.
Dziekuje ;)

Wlasnie o ten urzad mi chodzilo, wiec najlepiej przejdz sie do kierownika urzedu wyjasnij mu sprawe,a on powienien Ci pomoc. Jesli by go nie bylo mozesz spytac sie o te informacje w sekretariacie;)

Z tym, że jak nie masz żadnego dokumentu tożsamości, to raczej zapomnij o wydaniu metryki. Zapewne musisz zacząć od źródła, czyli od miejsca, skąd uciekłeś (no bo kto inny może cię zidentyfikować, czyli stwierdzić, że ty to ty).

Powrót