Dowód osobisty dziecka.

• Autor wątku Autor wątku sewer71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

sewer71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Odmówiono mi wyrobienia dowodu osobistego dziecku tłumacząc to tym że do wyrobienia tego dokumentu dziecku potrzebna jest zgoda obojga rodziców. Tylko ze w wyroku sądowym ustalajacym ojcostwo sąd nie przyznał władzy rodzicielskiej ojcu, ojciec nie widział nigdy dziecka, nie płaci na nie i nie utrzymuje z nim żadnych stosunków. Czy zwiazku z tym urzędnik miał prawo odmówić mi wyrobienia tego dokumentu , gdzie mam zgłosic ten problem.

Tobie Sąd też nie przyznał władzy rodzicielskiej...- nabyłaś ją zostając matką...

władzy rodzicielskiej się nie przyznaje...- możną ją ograniczyć...- skoro ojciec dziecka ma władzę rodzicielską nie ograniczoną to znaczy że oboje macie równe prawa... i to czy ojciec widuje dziecko czy nie nie ma tutaj nic do rzeczy...- -może mieć w przypadku ewentualnego postępowania o ograniczenie lub pozbawienie wladzy...

Markiz 32 ma rację. Pozostaje Ci złożyć wniosek do sądu rodzinnego o wydanie przez niego zgody na wyrobienie dowodu tudzież paszportu dla niepełnoletniego dziecka.
Pozdrawiam!

[cytat="Markiz32"]Tobie Sąd też nie przyznał władzy rodzicielskiej...- nabyłaś ją zostając matką...

[/cytat]

Zerknij na tą stronę:http://www.rpo.gov.pl/index.php?md=1024&s=1

Czy w razie sądowego ustalenia ojcostwa władza rodzicielska przysługuje także ojcu?
W przypadku sądowego ustalenia ojcostwa władza rodzicielska przysługuje ojcu tylko wtedy, gdy przyzna mu ją sąd w wyroku ustalającym ojcostwo. Sąd może przyznać ojcu władzę rodzicielską w okresie późniejszym (art. 93 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Pozdrawiam

Nie jestem prawnikiem. Z doświadczenia jednak wiem, że w wyroku sądowym dotyczącym powierzenia władzy rodzicielskiej musi być wyrażnie i dosłownie napisane, że ojcu lub matce ogranicza się władzę rodzicielską. Urzędnik zapewne tym sie kierował i w związku z tym odmowił wyrobienia dowodu dziecku. Moze ktoś inny na forum zna się na tym lepiej, ale mimo to zasięgnęłabym informacji w sądzie rodzinnym.
Juz sam fakt, ze nie mozesz "namierzyć" ojca dziecka lub też odmawia on swiadomie podpisania zgody, przemawia za tym, aby uzyskać zgodę na dokument poprzez sąd. Ale to tylko moja opinia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót