dowod osobisty niemiecki ausweis

• Autor wątku Autor wątku magister100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magister100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam;)
Czy po 2 Latach mieszkania i meldunku stalego w niemczech moge starac sie o dowod osobisty niemiecki.:?: Jestem poza tym juz 3 Lata zona niemca. nie pracuje, maz tylko. Znam ludzi polskich co szybko uzyskuje ausweis. Mi w urzedzie niemieckim poczatkowo zbyli 8 latami, co forumowicze doradza.
Kobieta niemiecka jak nie pracuje jest Hausfrau i uzyskuje pieniadze z hartz4 a jak ja moge to osiagnac ewentualnie:?:
Z gory dziekuje za odpowiedz

Z tego co ja się orientowałam to aktualnie trzeba podejść do egzaminu językowego z niemieckiego a w nim trzeba wykazać się wiedza z historii geografii i polityki Niemiec.

Dzieki Agnieesszka;), ale juz sie wlasnie dowiedzilam, egzaminu nie trzeba konczyc, poprostu znac ten jezyk i generalnie ten Kraj. Nastepnie po 2 Latach jak akurat mam w mecklemburg-vorpommern, trzeba udac sie do Anklam, urzedu do spraw dla cudzoziemcow i tyle.

Nie chce byc zlosliwy, ale z twoja znajomoscia jezyka nie jest chyba najlepiej, bo nie potrafisz napisac poprawnie nazwy landu, w ktorym mieszkasz

Mecklenburg, a nie Mecklemburg

Po drugie musisz zdac test ze znajomosci wiedzy o Niemczech (Einbürgerungstest)

Ale przynajmniej znajduje się w niezłym towarzystwie, także Niemców, którzy nazwę tego Land-u piszą tak samo nieprawidłowo jak ona; źródło:

Mecklemburg-Vorpommern » iLemon

Cytat: "Die Hauptstadt von Mecklemburg-Vorpommern ist Schwerin. Schwerin hat ein sehr schönes Schloss, das Schweriner-Schloss. Dies ist auf jeden Fall ein sehr schones Ausflugziel. Wie man auf Bild1 (SchwerinerSchloss) sieht, hat das Schweriner-Schloss eine vergoldete Kuppel. Die wichtigsten Zahlen Mecklemburg-Vorpommern hat ca. 1,86 Million Einwohner und ist 23.174 km² groß. In welchem Teil Deutschlands liegt Mecklemburg-Vorpommern? Das Bundesland Mecklemburg-Vorpommern liegt an der Nord-Ost Küste."

A poza tym trzeba dodać, że co drugi prezenter w TV wymawia nazwę tego Landu: "Mecklemburg".

Ostatnia edycja:
Powrót