dowód osobisty po ślubie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku MalwinaAntoni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MalwinaAntoni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mieszkam w Niemczech, mam tu również zameldowanie i nie dawno wyszłam za mąż za Niemca i muszę wyrobić nowy dowód osobisty bo przyjęłam męża nazwisko. Czy muszę jechać do Polski aby go wyrobić i znów później jechać aby go odebrać ? Jestem w 6 miesiącu ciąży i jazda prawie 20 godzin autokarem nie jest mi wskazana... jest jakaś inna możliwość wyrobienia dowodu osobistego, lub żeby odesłali dowód na adres w Niemczech ?

W urzędzie USC w Polsce umiejscowić akt Ślubu i zmiana dowodu.
Lub wizyta w Polskiej ambasadzie na terenie Niemiec
Powodzenia

Niestety nie ma ani mozliwosci wyrobienia dowodu w polskim konsulacie ani przesylania go poczta.

Ale zamiast dowodu mozesz wyrobic w najblizszym polskim konsulacie w Niemczech paszport polski na nowe nazwisko: obywatele polscy zamieszkali za granica nie maja obowiazku posiadania dowodu osobistego, paszport go zastepuje.
A dowod, jesli bedziesz chciala go miec dodatkowo, wyrobisz po porodzie przy jakies okazji wyjazdu do Polski, ale bedziesz musiala jedzic 2x: zeby zlozyc wniosek i zeby odebrac dowod

najpierw trzeba "zgłosić zmianę stanu cywilnego" w Twoim mieście ostatniego zamieszkania w PL
potrzebujesz:
- wniosek o umiejscowienie aktu ślubu (dostępny w internecie)
- akt ślubu (jeśli zamówiłaś sobie jedna kopie na druku międzynarodowym to nie musisz nawet tłumaczyć, jeśli nie to za 10 czy 15 euro wystawia w Rathaus)

koszt to 88 zł (tyle płaciłam w kwietniu bo było 50 zl za wniosek i 38 zl dodatkowej )
po złożeniu wniosku czeka się 30 dni na otrzymanie "polskiego aktu ślubu"
i dopiero z nim można zmieniać dowód osobisty, paszport czy prawo jazdy

na pocieszenie podpowiem ze wniosek w polskim USC może za Ciebie złożyć najbliższa rodzina (matka, ojciec, rodzeństwo) wiec może poproś kogoś z rodziny aby to zrobił

Na nowy dowód osobisty też czekałam miesiąc (dwie wycieczki do PL mnie spotkały, jedna by złożyć papiery, druga by odebrać gotowy) wiec jest z tym zachodu trochę.
Po otrzymaniu nowego dowodu pamiętaj zgłosić w Rathausie, żeby wystawili nowy freizügigkeitsbescheinigung, bo on jest ważny tylko z dowodem osobistym (na to już czekałam tylko tydzień).

Może zamiast autokarem poszukaj jakiś promocyjnych biletów na pociąg lub samolot.

Powtarzam, ze obywatele polscy zamieszkali za granica nie maja obowiazku posiadania dowodu osobistego. A wiec po umiejscowieniu niemieckiego aktu urodzenia, (mozna zalatwic rowniez przez polski konsulat)
Umiejscawianie

Na podstawie tego dokumentu mozna zlowyc wniosek o nowy paszport w konsulacie, ktory na pewno jest blizej niz 20godzinna jazda autobusem

Dzieki temu mozna zaoszczedzic sobie podwojnego jezdzenia do Polski po dowod

Pogodniak obowiązku nie, ale posiadać paszportu mieszkając w Niemczech też nie muszę, wystarczy dowód osobisty.

Teraz koleżanka wybierze co jej bardziej pasuje.
A zapłacić 54 euro a 88 zł (czyli 21 euro) za umiejscowienie to jest duża różnica.
Dowód osobisty w PL bezpłatnie a paszport przez Ambasadę 104 euro (w kraju 140 zł ( 30parę euro)).

Czasem warto tez policzyć sobie i pomyslec co łatwiej załatwić i jak.

Oczywiscie, ze to kwestia wyboru, ale czas to pieniadz (a dwukrotna podroz do Polski tez nie jest za darmo). Poza tym jak sie raz wyrobi paszport w konsulacie, to potem nie trzeba juz zadnych papierow, tylko nowe zdjecie i wniosek o nowy paszport

Wydanie paszportu 10 - letniego 106 EUR
Wysokość opłaty za wydanie paszportu 10-letniego ze względu na: zmianę nazwiska, imienia lub innych danych, które podlegają wpisowi do paszportu, zmianę wyglądu osoby posiadającej paszport, która może utrudnić ustalenie jej tożsamości, brak w paszporcie miejsca na umieszczenie w nim stempli lub wiz oblicza się odejmując od opłaty podstawowej (tj. od 82,- EUR) dziesiątą część tej opłaty za każdy pełny rok pozostający do upływu terminu ważności dotychczasowego paszportu. Nie podlega obniżeniu opłata za przyjęcie i rozpatrzenie wniosku (24,- EUR).

Informacje paszportowe

pomijając tematy prawne:
zaplanowałam sobie wycieczkę do Polski bo chce 1 listopada odwiedzić rodzinę, za bilety lotniczy w te i z powrotem wizzarem zapłaciłam 48 euro
za podroż do Köln (gdzie mam Konsulat) 40 euro
tak wiec .... zaplanować, pomyslec :)

zalezy kto gdzie mieszka, ile ma do lotniska w Niemczech, ile ma z lotniska w Polsce do swojej miejscowosci, wizzair nie lata do polski z kazdego miasta

Poza tym dziewczyczna jest w ciazy i taka podroz nie za bardzo jest wskazana, ale jej decyzja

Powrót