Dowód osobisty stracił ważność- jak to rozwiązać?

• Autor wątku Autor wątku Dawmic3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawmic3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mieszkam z rodziną w Niemczech na stałe, mój dowód osobisty stracił ważność 25 lipca więc muszę jechać do Polski żeby złożyć wniosek o wyrobienie nowego. Moje pytania brzmią:
Czy po złożeniu wniosku dostane jakiś dokument z polskiego urzędu którym będę mógł się posługiwać w razie kontroli w drodze powrotnej?
Czy mogę posługiwać się Niemieckim prawem jazdy, meldunkiem, aktem małżeństwa?
(W Polsce będę w sumie chwile, bo od 27 lipca nie ma już możliwości składania wniosku o dowód osobisty przez internet i trzeba osobiście i tylko po to jestem zmuszony jechać a nie mam możliwości żeby czekać w Polsce na wyrobienie drugiego dokumentu)
Może miał ktoś podobną bądź orientuje się w jak to wygląda takiej sytuacji?
Proszę o poradę i pozdrawiam.

Nie musisz jechac do Polski po wyrobienie nowego dowodu, bo obywatele polscy mieszkajacy za granica nie musza w ogole posiadac dowodu osobistego. Rozumiem, ze masz tylko polskie obywatelstwo, wiec potrzebujesz waznego dokumentu tozsamosci. Mozesz sobie w najblizszym konsulacie polskim wyrobic polski paszport, podczas pobytu w Polsce zlozysz wniosek o dowod, a odbierzesz sobie kiedys przy okazji.
Przypuszczam, ze w dobie pandemii nikt ci w Niemczech nie urwie glowy, jak przez pare miesiecy bedziesz sie poslugiwal juz niewaznym dowodem osobistym, bo tu nawet na wybory do Bundestagu mozna isc z niewaznym, z uwagi na to, ze urzedy podczas pandemii dzialaly na pol gwizdka i nie wszyscy na czas sobie wyrobili nowy

Powrót