Dowód osobisty wyjazd do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Hubert511
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hubert511

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Z samego początku zaznaczę, że mam 16 lat.
Jakiś czas temu utraciłem dowód osobisty i zgłosiłem to do urzędu.
Zapomniałem wyrobić dokumentu a w ten piątek wyjeżdżam za granicę.
Jaką ewentualnie mogę dostać karę za brak dowodu osobistego przy sobie w Niemczech ?

Nie wiem jak w Niemczech. Pewnie deportacja.
Ale musisz się liczyć, że bez tego dokumentu (lub paszportu) nie zostaniesz do Niemiec wpuszczony. Teraz są wyrywkowe kontrole...

rozapcp napisał:
Nie wiem jak w Niemczech. Pewnie deportacja.
Ale musisz się liczyć, że bez tego dokumentu (lub paszportu) nie zostaniesz do Niemiec wpuszczony. Teraz są wyrywkowe kontrole...
No ale przecież jestesmy w strefie Schengen. To teoretycznie na przejściu granicznym nie musimy okazywać żadnego dokumentu. Jeżeli chodzi o deportację to nie wydaje mi się, przecież chyba mogą sprawdzic moją tożsamość w jakiejś bazie danych. Nie jest to przypadkiem tak, ze dostaje mandat za brak dokumentu ??

Hubert511 napisał:
w strefie Schengen. To teoretycznie na przejściu granicznym nie musimy okazywać żadnego dokumentu
Upraszczasz.
Poza tym życie niesie zmiany, dzięki nadmiarowi nieproszonych gości o smagłych obliczach: https://www.money.pl/gospodarka/wia...anic-strefa-schengen-zmiany,99,0,2295651.html
PS. Ostatnio byłam kontrolowana (bardzo pobieżnie) właśnie na granicy Polsko-Niemieckiej. Niemniej dokument trzeba było mieć. A na Polsko-Czeskiej i Polsko-Słowackiej żadnych kontroli nie spotkałam, choć często tam jeżdżę.

Ostatnia edycja:
Strefa Schengen nie oznacza, ze nie trzeba miec zadnych dokumentow, tylko jedynie ze nie ma rutynowych kontroli wszystkich osob na przejsciach granicznych, ale moga byc wyrywkowe, i kto podczas takiej wyrywkowej kontroli nie bedzie mial wymaganego dokumentu (dowod albo paszport), moze zostac niewpuszczony do innego kraju, tutaj do Niemiec.
Jak chcesz sprawdzac "tozsamosc w bazie danych"? Niemiecka straz graniczna nie ma dostepu do polskich baz danych, a poza tym jak ma sprawdzic tozsamosc kogos bez dokumentu ze zdjeciem, na podstawie jego wypowiedzi "Jestem Asia Kowalska z Pcimia Dolnego, prosze mi wierzyc!"?

- Zasada w Shengen jest prosta- przekraczasz granicę na której nie ma szlabanu ale musisz mieć przy sobie dokument podróżny (dowód lub paszport).
Najlepiej jakby się ktoś z Niemiec wypowiedział- W Niemczech nie wiem czy policja legitymuje ludzi i czy przy takiej kontroli trzeba okazać dokumenty.
Złóż wniosek o dowód- mojemu tacie wyrobili w 3 dni- można też napisać wniosek o przyśpieszenie wydania- ale te są podobno często odrzucane.

AsiaNi75 napisał:
- mojemu tacie wyrobili w 3 dni- można też napisać wniosek o przyśpieszenie wydania- ale te są podobno często odrzucane.

U mnie w mieście wyrobienie dowodu najszybciej nastepuje w ciagu 2 tygodni

AsiaNi75 napisał:
Najlepiej jakby się ktoś z Niemiec wypowiedział- W Niemczech nie wiem czy policja legitymuje ludzi i czy przy takiej kontroli trzeba okazać dokumenty.

Policja nie legitymuja non stop, ale zdarza sie, mi raz w ciagu 30 lat, calkiem niedawno (bylam swiadkiem smierci). Oczywiscie w razie kontroli trzeba okazac dokumenty, przy czym w Niemczech istnieje obowiazek posiadania dokumentów tozsamosci od ukonczenia 16 roku zycia, nie ma jednak obowiazku noszenia ich przy sobie w miejscach publicznych. Istnieja wyjatki, np. przy noszeniu zarejestrowanej broni, wymagane jest tez noszenie ze soba dokumentu tozsamosci. Badz przy jezdzie autem, wymagane jest prawo jazdy i dokument auta przy sobie. I przy kazdym przekraczaniu granicy, pomimo zadnych/ sporadycznych/ teraz czestszych kontroli, musi byc mozliwosc sprawdzenia tozsamosci, czyli trzeba takowy posiadac. Tutaj tez panuje czesto bledne przekonanie przy oseskach, ze... wystarczy metryka urodzenia. Blad, nie wystarczy.

Jest obowiazek noszenia przy sobie? Bo w Niemczech wlasnie nie ma obowiazku. Byl kiedys w NRD, i w Berlinie Zachodnim.

Tu mniej chodzi o kontrole przez policje na terenie Niemiec, bo takie zdarzaja sie rzadko i nawet bez dowodu (pokaze legitymacje szkolna albo cos takiego) raczej mu nic nie zrobia. Ale na granicy sa wcale nie tak rzadko kontrole i po prostu go nie wpuszcza na teren Niemiec bez dowodu czy paszportu

No ale powiedzmy, że już przejechałem przez tą granicę to jakie mogą być konsekwencje w razie kontroli drogowej ?

Takie same jak w Polsce, moga cie zabrac na komisariat w celu zweryfikowania tozsamosci.
Ja bym na twoim miejscu wzial przynajmniej ze soba wyciag aktu urodzenia na druku miedzynarodowym (on jest w 3 jezykach, m.in. po niemiecku), bo przynajmniej bedzie widac, ze sie urodziles w Polsce i jestes Polakiem

Ostatnia edycja:
A jak w USC dostanie ten wyciąg aktu urodzenia nie mając dowodu do zweryfikowania tożsamości?

to wez ten wyciag, ktory masz w domu, masz na pewno polski wyciag
chyba masz jakies "ID" z zdjeciem? Legitymacje szkolna albo nie wiem, moze to wystarczy

A co niemieckiemu policjantowi po polskim wyciągu aktu urodzenia? Nawet go nie przeczyta

grymasisz jak ksiezniczka na ziarnku grochu. Akty urodzenia w Niemczech i w Polsce wygladaja podobnie i policjanci na granicy polsko-niemieckiej nie sa idiotami, niektorzy nawet mowia po polsku, a nawet jak nie mowia, to bez problemu z polskiej metryki wydedukuja, co jest imieniem a co nazwiskiem.
Rob, co chcesz, ale nikt ci na 100% nie powie, co sie stanie, jesli jako nieletni zostaniesz poddany kontroli na ternie Niemiec. W najgorszym wypadku wyjda z zalozenia ze uciekles z domu bez zgody rodzicow i posiedzisz na komisariacie kilka godzin az przez polskie wladze skontaktuja sie z twoimi rodzicami. Rob, co chcesz, twoja sprawa

Bezwzględnie Reisepass lub Ausweis.
Bez tego dołek i deportacja dla każdego, kto nie ma meldunku w DE.

Powrót