Dowód osobisty - zatrzymanie

• Autor wątku Autor wątku 218508
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

218508

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
chciałabym uzyskać informację odnośnie dowodu osobistego.

Sytuacja jest następująca:
Jakiś czas temu miałam wprowadzić się do akademika, jednak była to niedziela, a administracja czynna od poniedziałku do piątku. Pani recepcjonistka powiedziała, że mogę się wprowadzić, lecz muszę zostawić swój dowód, który będzie do odebrania w pokoju administracji.

Moje pytanie brzmi:
Czy mogli zatrzymać mój dowód osobisty? Czy to nie jest tak, że tylko upoważnione organu tj. Policja itp. mają do tego prawo?

Nie recepcjonistka nie ma prawa zatrzymać dowodu osobistego!

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

W takim razie dlaczego to robią? Po wprowadzeniu również jak chcę wprowadzić gościa do siebie, albo żeby sam wszedł, to wymaga od niego zostawienia dowodu osobistego. Na jaką podstawę prawną mogę się powołać, odmawiając oddania dowodu?

Na żadną. Właściciel ustala zasady. Jak się nie zgadzasz na zostawienie dowodu to nie wchodzisz i wszystko. U mnie w akademikach jak się nie było mieszkańcem to zostawiało się legitymację studencką a nie studenci dowody.

Sharp_one napisał:
Na żadną. Właściciel ustala zasady. Jak się nie zgadzasz na zostawienie dowodu to nie wchodzisz i wszystko. U mnie w akademikach jak się nie było mieszkańcem to zostawiało się legitymację studencką a nie studenci dowody.
Idąc tym tropem...skoro właściciel ustala zasady to równie dobrze nawet właściciel resturacji może ode mnie wymagać zostawienia dowodu, gdyby miał takie zasady? Czy tylko określone placówki?

Powrót