M
m_p_c
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry. Jakiś czas temu kupiłem auto od drugiego właściciela w Polsce. Wysłałem zawiadomienie o nabyciu auta do odpowiedniego urzędu elektronicznie ale nie wyrabiałem nowego dowodu rejestracyjnego bo nie było takiego wymogu. Dane w systemie CEPiK są aktualne. Miałem w między czasie kilka kontroli policji i nie było problemu.
W piątek jadę za granice zatem tam gdzie policja nie będzie mieć dostępu do polskiego systemu ewidencji pojazdów. Aby uniknąć problemów, w tym unieruchomienia pojazdu lepiej:
- lecieć czym prędzej do Wydziału Komunikacji po miękki dowód rejestracyjny
- czy wystarczy przetłumaczyć umowę kupna sprzedaży pojazdu na angielski i węgierski?
- czy może lepiej wynająć inny samochód z oświadczeniem, że udziela się mi tego pojazdu na czas wyjazdu za granicę?
Będę przejeżdżał przez Słowację, Węgry, Słowenię i Chorwację.
W piątek jadę za granice zatem tam gdzie policja nie będzie mieć dostępu do polskiego systemu ewidencji pojazdów. Aby uniknąć problemów, w tym unieruchomienia pojazdu lepiej:
- lecieć czym prędzej do Wydziału Komunikacji po miękki dowód rejestracyjny
- czy wystarczy przetłumaczyć umowę kupna sprzedaży pojazdu na angielski i węgierski?
- czy może lepiej wynająć inny samochód z oświadczeniem, że udziela się mi tego pojazdu na czas wyjazdu za granicę?
Będę przejeżdżał przez Słowację, Węgry, Słowenię i Chorwację.