Dowód w sprawie związanej z odzyskaniem nienależnie pobranej kaucji.

• Autor wątku Autor wątku oskib
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oskib

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry!

Wynajmowałem od pewnego człowieka mieszkanie.
W trakcie ,,obchodu" po zakończeniu wynajmu mieszkania - nagrywałem telefonem konwersację, według której właściciel stwierdził, że nie ma się do czego przyczepić i kaucja zostanie niedługo zwrócona.

Po 30 dniach stwierdził jednak, że musiał wydać całą na naprawy.

Pytanie 1.: Czy jest to rodzaj oszustwa z jego strony?
Pytanie 2.: Czy mogę użyć nagrania tej konwersacji jako dowód tego, co stwierdzono na temat stanu mieszkania? Coś kojarzę na temat ,,podsłuchiwania", że to nie może być użyte w sądzie. Ja jednak na co dzień zapisuję notatki głosowe i często mam włączony telefon z nagrywaniem - tym razem szczęśliwie się nie wyłączył!

Pozdrawiam!

Nie jest to założony podsłuch na stałe czy na inny okres.

Jest to dowód ze zwrotu przedmiotu najmu właścicielowi,
na którym potwierdził prawidłowy stan i poinformował o zwrocie.

Jeśli nie dał zwrotu popełnił przestępstwo.

oskib napisał:
Po 30 dniach stwierdził jednak, że musiał wydać całą na naprawy.

Jakie naprawy?

Rozumiem, że nie sporządziliście pisemnego protokołu zdawczo odbiorczego lokalu?

1. Wynajmujący ma obowiązek zwrócić kaucję zgodnie z art. 6 uopl.
2. Jeśli nie było zastrzeżeń, termin zwrotu minął, to najemca ma prawo wystosować wezwanie do zwrotu kaucji, wyznaczając termin.
3. Po upływie terminu i braku zwrotu kaucji, najemca może złożyć pozew do sądu.

O dopuszczeniu do akt nagrania w sprawie decyduje sąd.

Od tego jest protokół pisemny zdawczo odbiorczy lokalu po zakończeniu umowy i podpisany przez strony. W jaki sposób udowodnisz, że to rozmowa nagrana z wynajmującym a nie jakimś kolegą/znajomym? Ciężar dowodu spoczywa po stronie twierdzącej i wywodzącej z twierdzenia skutki prawne - art. 6 kc.

Powrót