Dowód zakupu Allegro

• Autor wątku Autor wątku bartz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Proszę o poradę w poniższej sprawie.
Jestem osobą prywatną. Sprzedałem na aukcji Allegro w opcji Kup teraz przedmiot: dysk przenośny. W aukcji rzetelnie i czytelnie wypunktowałem, co wchodzi w skład sprzedawanego zestawu: urządzenie, etui, kabel USB. Dodam, że towar był nowy, w oryginalnym, fabrycznie zafoliowanym pudełku. W aukcji nie było zapisu na temat dostarczenia z towarem faktury i gwarancji. Nie posiadam ich - urządzenie dostałem w prezencie jako zdublowany prezent, dlatego jeden wystawiłem na sprzedaż.
Kupujący po zakupie i po dokonaniu akceptacji warunków transakcji, co potwierdził mailem, wybrał sposób zapłaty i dostawy, a następnie dokonał płatności za towar. Następnie w kolejnym mailu zażądał ode mnie faktury i dokumentu gwarancji. Po informacji ode mnie o ich braku i niemożności wystawienia przez mnie - wycofał się z transakcji oskarżając mnie o zatajenie informacji i zażądał zwrotu pieniędzy. Chcę nadmienić, że kupujący nie zapytał o dokumenty przed zawarciem umowy kupna-sprzedaży. Po odmowie z mojej strony, ostatecznie odebrał przesyłkę od kuriera, a po dwóch tygodniach założył spór o oryginalnej treści: "Do zakupionego towaru niema gwarancji ani dowodu zakupu(paragon lub faktura) o czym sprzedający nie informował. Niemam pewności że zakupiony towar pochodzi z legalnego żródła. Źądam dostarczenia rachunku lub zwrot pieniędzy."
Czy jestem zobowiązany taki dowód przedstawić? Czy w przypadku jego braku jestem zobowiązany anulować transakcję i zwrócić kupującemu pieniądze?
Czy Kupujący ma prawo żądać ode mnie w/w dokumentacji - bo wg mnie dokonując zakupu na mojej aukcji zaakceptował zakup zestawu składającego się jak powyżej.

Dziękuję za szybką odpowiedź na moje pytania.
A czy może mi Pan podpowiedzieć, w jaki sposób powinienem odpowiedzieć na rozpoczęty spór:
"Do zakupionego towaru niema gwarancji ani dowodu zakupu(paragon lub faktura) o czym sprzedający nie informował. Niemam pewności że zakupiony towar pochodzi z legalnego żródła. Źądam dostarczenia rachunku lub zwrot pieniędzy."

Jako nie prowadzący działalności gospodarczej nie możesz wystawić faktury.
Niech nabywca powoła się na przepis, który zobowiązuje osobę fizyczną do takiego działania.

Napisz: jako osoba fizyczna nie mam możliwości wystawienia paragonu czy faktury. Sprzedaż odbyła się z konta prywatnego, nie firmowego. Na aukcji nie było informacji odnośnie gwarancji, ponieważ takowa nie była dołączona do sprzedawanego produktu.

Nie wiem, czy dobrze interpretuję pismo od Kupującego, ale według mnie żąda on ode mnie pokazania rachunku zakupu urządzenia, jako potwierdzenia że dysk pochodzi z legalnego źródła. Ja nie mam paragonu, bo dysk został kupiony dla mnie jako prezent.
I w tej sytuacji wracam do pytań, które zadałem zakładając wątek: czy Kupujący ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu i czy jestem zobowiązany taki dowód przedstawić?
Chyba w tym kontekście powinienem odpowiedzieć na spór.

Czy są jakieś przepisy / paragrafy regulujące powyższe zagadnienie?
I drugie pytanie: w jaki sposób mogę potwierdzić legalność pochodzenia produktu nie posiadając dowodu zakupu?

1) Art. 556 i dalsze Kodeksu Cywilnego
2) Nie musisz. To kupujący musi udowodnić, że "nie jest legalny"

Tak, z tym że kupujący założony spór oparł na braku pewności, że zakupiony towar pochodzi z legalnego źródła. I zażądał wykazania przez mnie dowodu. W prowadzonej wcześniej korespondencji mailowej został powiadomiony o braku dokumentów zakupu, dlatego pewnie na tym właśnie oparł spór. Chciałem zapytać, jak w paru słowach odpowiedzieć kupującemu

Witam mam pytanie, czy sprzedajac na allegro, wystawiam paragony za towar, czy musze rowniez wystawiac paragon za koszty wysylki, jestem zwolniony z vat

To nie jest pytanie z zakresu praw konsumentów.

Powrót