Dowód zakupu ważny tylko z umową ratalną- zgodne z prawem?

• Autor wątku Autor wątku krolikkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krolikkk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Szukałem już dużo o tym w internecie. Mam następujący problem. Zakupiłem sprzęt w jednym ze znanych sklepów z elektroniką. Sprzęt był kupiony na raty,które zostały spłacone, a dokumenty odnośnie rat wyrzucone (sprawa w banku całkowicie zamknięta). Na potwierdzeniu sprzedaży sprzedawca zamieścił adnotację, że potwierdzenie ważne jest wyłącznie z umową ratalną, czyli rozumiem, że sam paragon nie wystarczy? Czy taki zapis jest zgodny z prawem? Z tego co wyczytałem potwierdzeniem sprzedaży może być nawet potwierdzenie płatności kartą. Czy sprzedawca w takiej sytuacji ma prawo odmówić przyjęcia sprzętu do naprawy jeżeli nie będę miał ze sobą umowy ratalnej? Wydaje mi się to absurdalne ponieważ to nie u nich miałem kredyt, a w banku.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Ok, czyli sprzedawca nie ma prawa żądać ode mnie umowy ratalnej gdy złożę reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową?

Jak to jest z terminem rozpatrzenia jeżeli w piśmie zamieszczę informację o tym, że będę miał straty z tytułu nie posiadania tego sprzętu przez 14 dni. Czy sprzedawca ma obowiązek wymienić wtedy od ręki towar na nowy lub zwrócić pieniądze?

Przeczytałem na forum długi tekst odnośnie reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową jednakże nie wyjaśnia to tej kwestii.

Dzięki za pomoc.

OK, dzięki. Czyli nie pozostaje nic innego jak czekać 14 dni na rozpatrzenie.

Reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową -inna osoba reklamuje niż kupiła

Na wstępie: Przepraszam wszystkich za to, że ponownie zamieszczam temat, ale wg mojej oceny poprzedni temat, który został zamknięty z powodu powtarzania pytań nie był słusznie zamknięty.

Nigdzie na forum nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na Pytanie które zamieściłem. forum przeszukiwałem łącznie kilka godzin.

Do moderatora: Janusz M. - Przepraszam, ale muszę walczyć o uzyskanie odpowiedzi na ten temat. Nie idę na skróty. Szukałem podobnych postów. Mi nie chodziło w reklamacji o zwrot pieniędzy a jedynie o wymianę.

Poniżej treść wcześniejszego postu.

Aby uprościć:
Przykładowo Pan X kupuje prezent Panu Y. Pan Y stwierdza, że przedmiot jest nie sprawny i składa reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową i prosi o wymianę na nowy. Pan Y posiada wszystkie dokumenty, które otrzymał Pan X w chwili zakupu. Czy Pan Y ma prawo reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową?

A teraz przykład z życia:
Reklamowałem przedmiot jako niezgodność towaru z umową. Sprzedawca odrzucił reklamację ponieważ osoba składająca reklamację to inna osoba niż w ich bazie danych. Uznali, że nie jestem kupującym i niem mam prawa korzystać z tej ustawy.

Słyszałem, że kupującym jest osoba, która posiada dowód zakupu. W tym przypadku paragon. W tym przypadku jednak sprzedawca mówi,że tak nie jest.

Sprzedawca ma dane kupującego inne niż moje ponieważ sprzęt był kupiony na raty. Ja jako reklamujący nie żądam zwrotu pieniędzy, a jedynie wymianę na nowy.

Kto ma rację?

Tematy połączyłem. Proszę nie zakładać nowych o tym samym problemie.
krolikkk
Mezczyzna.gif
napisał:
"temat, który został zamknięty z powodu powtarzania pytań nie był słusznie zamknięty".
Jako Admin tego forum uważam inaczej.

RE: Reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową -inna osoba reklamuje niż kupiła

krolikkk napisał:
Reklamowałem przedmiot jako niezgodność towaru z umową. Sprzedawca odrzucił reklamację ponieważ osoba składająca reklamację to inna osoba niż w ich bazie danych. Uznali, że nie jestem kupującym i niem mam prawa korzystać z tej ustawy.

Słyszałem, że kupującym jest osoba, która posiada dowód zakupu. W tym przypadku paragon. W tym przypadku jednak sprzedawca mówi,że tak nie jest.

Sprzedawca ma dane kupującego inne niż moje ponieważ sprzęt był kupiony na raty. Ja jako reklamujący nie żądam zwrotu pieniędzy, a jedynie wymianę na nowy.

Kto ma rację?

Rację ma sprzedawca. Umowa sprzedaży przenosi jedynie prawo własności do rzeczy ze sprzedawcy na kupującego. Jeśli dokumenty są imienne, uprawnienie ustawowe (dochodzenie roszczeń z tytułu niezgodności towaru z umową) pozostają przy pierwotnym nabywcy rzeczy - tylko on może z nich skorzystać. Żeby te uprawnienia przenieść na kupującego należy sporządzić dodatkową umowę przeniesienia wierzytelności z dokumentów (cesja praw).

Podepnę się - udało mi się po 2 nieskutecznych reklamacjach tytułem niezgodności towaru z umową wymusić wymianę towaru na nowy, bądź inny w podobnej cenie (wystarczyło ładne pismo odstąpienia od umowy). Sklep zaprasza mnie po odbiór nowego towaru (wybrać mam sam w tej kwocie) z oryginałem zakupu (oczywiście mam), oraz umową ratalną (spłacona, zamknięta, papierów już brak bo i po co). Obydwie reklamacje przyjęli bez problemu, odstąpienie od umowy jakby nie patrzeć również. Czy jest teraz sens jechać na miejsce bez tej umowy ratalnej, czy do niczego nie jest potrzebna, i nie mają prawa jej żądać? Podkreślam, że nie będzie zwrotu pieniędzy, tylko wymiana towaru w związku z ostatnią reklamacją tytułem niezgodności.

Ostatnia edycja:
Żadne uprawnienia, z których chcesz skorzystać nie wynikają z umowy ratalnej, więc żądanie jej okazania jest nieuzasadnione.

Podepnę się pod temat, chcę sprzedać przedmiot zakupiony na raty. Raty są już spłacone, paragon podpięty do umowy ratalnej. Przedmiot ma jeszcze 12 miesięcy gwarancji, czy wystarczy jak dam kupującemu paragon, bez umowy? Na paragonie jest pieczątka "zakup na raty".

Powrót