Dowody,ze dluznik rzeczywiscie nic nie posiada

• Autor wątku Autor wątku orzeszki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orzeszki

Stały bywalec
Odpowiedzi
4 862
O jakie dokumenty moze ubiegac sie komornik,jezeli dluznik alimentacyjny posiada firme,ale twierdzi,ze nie ma dochodow.Chodzi mi o dokumenty potwierdzajace to(zeznania podatkowe,majatek firmy itp.) i od kogo powinien sie o to ubiegac.Jezeli zatrudnia pracownikow,czy powinno to byc ,gdzies w tych dokumentach ujete i gdzie.Dluznik ma kare w zawieszeniu z Art.300 kk,ale jestem przekonana ,ze ukrywa swoje dochody.Jak to udowodnic(poza prywatnym detektywem,na ktorego mnie nie stac,a nic innego nie przychodzi mi do glowy)?
Z informacji od komornika ,wynika,ze skladal sadownie wyjawienie majatku(bie posiada nic,a przynajmniejn skladal,kiedy majatku sie pozbyl).Czy jezeli zloze ponownie o wyjawienie majatku,sad moze zarzadac dokladnej informacji z prowadzonej firmy(jak ktos zatrudnia pracownikow,to powinien miec pieniadze,zeby ich oplacic,a pieniadze z nieba nie spadaja i powinne byc zaksiegowane ).Czy powinny byc takze dokumenty wyplat dla pracownika(gotowka lub przekaz z konta(konta jego sa puste,a wczesniejsza sprawa z Art.300 kk ,to dowod,ze kozystal z kont rodziny)?Prosze o rady.Czy w sprawie o wyjawienie majatku moge byc pelnomocnikiem pelnoletniego syna?
Jak pwinnam napisac podanie o podzial uzyskiwanych pieniedzy na 3 wierzycieli(jest 3 dzieci,z 2 matkami),a nie ,jak do tej pory na 2(ilosc matek i Tytulow wykonawczych),gdyz komornik uwaza,ze podzial jest na 2 Tytulu,a nie na 3 dzieci(jeden z synow jest pelnoletni,drugi bedzie od 04.2013,wiec rozumiem,ze synowie maja zlozyc pelnomocnictwo).

Ostatnia edycja:
Nie znam dokumentów. Szukaj Cedig - baza firm DG, strona internetowa, może się chwali firmami z którymi współpracuje Komornik - ZUS US

Dziekuje.Niestety tu sa tylko informacje generalne.ZUS tylko zawiadomil komornika,ze prowadzi dalej dzielalnosc,a skladki oplaca przez poczte.

Jaka to branża? Niemożliwe by był obrót, tylko bezgotówkowy. postaraj się dotrzeć do firm z którymi współpracuje.

Budownictwo,uslugi budowlane.

Pamiętam, że nie mieszkasz w Polsce. Jednak zwróć się do kogoś zaufanego by pojeżdził po budowach. (wierzytelności trzecie) Dowiedział się komu wykonuje zlecenia i kto mu płaci....może jest podwykonawcą, może ma prywatnych inwestorów. Trzeba porozmawiać z jego pracownikami.

Tez o tym myslalam.Tylko wydaje mi sie dziwne,ze np.urzad podatkowy nie ma mozliwosci tego kontrolowania.Niezrozumiale sa tez dla mnie oplaty ZUS-u przez poczte.Wg.mnie ktos,kto prowadzi firme,powinien posiadac konto bankowe,zktorego powinien robic oplaty.A ten sposob pozwala "na kombinacje".Wczesniej informacje otrzymywalam od bylych sasiadow,ktorzy chcieli mi pomoc,ale teraz jest to trudniejsze(nie znam tam nikogo).Moze jednak skorzystam z pomocy ...detektywa.

Trudny przypadek....US kontroluje wyrywkowo, krzyżowo, na podstawie skargi, czy obywatelskiego doniesienia. Możesz napisać do US, byle to nie był anonim...

Osobiscie bylam w US,napisalam pismo zadajac wyjasnienia,dlaczego komornik nie byl powiadomiony o spadku ...przez 2 lata oraz jak to mozliwe,ze dluznik placi(dowod zeznania z policji) po 2000 zl dla pracownika(5),a wg.jego zeznania(w US,prokuraturze ,czy US) nie posiada nic.Odpowiedz przyszla na pierwsze pytanie,ze komornik spoznil sie z zapytaniem(o 2 lata),a na drugie ,nie otrzymalam.On nie tylko nie jest kontrolowany,ale mam wrazenie,ze wie co kiedy moze pisac(mowic) i nie byc karany.Przykladem moze byc umorzenie postepowania 02.11 po zeznaniach,ze placi alimenty,systematycznie,a pierwsze splate od 14 lat otrzymuje kilka dni pozniej w wys.ok.65 zl(na dwoje dzieci,zasadzone po 200 na jedno).Moze pozostaje juz tylko naglosnienie sprawy w ...telewizji i ich pomoc ze sprawdzeniem firmy.

Firma nie przynosi dochodu to nie znaczy że nie ma przychodów, podstawy ekonomi.. Nie będę tego tu wyjaśniała.
Pieniądze być może otrzymuje ale tylko na bieżąca działalność i nic mu nie zostaje, pracuje tylko na ZUS .. To w naszym kraju przecież jest jak najbardziej możliwe. A poza tym przy prowadzeniu jednoosobowej działalności gospodarczej nie ma wymogu posiadania firmowego konta bankowego. Dziwna jest tylko sprawa z pracownikiem.. Jedno zeznanie na policji to nie jest dowód że on faktycznie kogoś zatrudnia, skontrolować to może tylko Pip lub sanepid

Pracuje w rachunkowości i doskonale znam się na tym w jaki sposób właściciele jednoosobowych dg działają, jak kombinują żeby płacić jak najmniejsze podatki, większość przychodów jest przekazywana pod stołem bez rachunków i co poradzić.. To jest w Polsce norma !! Jeżeli on pracuje w branży usługowej to nawet nie musi posiadać mienia żeby wykonywać zlecenie. On może tak działać i jest to bardzo prawdopodobne z mojego punktu widzenia

Ostatnia edycja:
Wlasnie skontaktowalam sie z komornikiem(telefonicznie) i kazal mi zlozyc podanie o przekazanie zapytania do Urzedu Skarbowego.Wg ich dzisiejszych informacji...nie jest juz platnikiem ZUS-u i znowu jest nieosiagalny(czyzby znowu sie ulotnil za granice?).Czy jest jeszcze jakas mozliwosc sprawdzenia go w Polsce i jaka mozliwosc jest sprawdzenia,czy nie posiada znowu dzialalnosci w Anglii(mial wczesniej)?Na stronie internetowej wyzej podanej,ciagle dzialalnosc jest prowadzona.

Powrót