Dozór elektroniczy

• Autor wątku Autor wątku karinktonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karinktonek

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Pytanko byłem kiedyś na tym wynalazku... w sensie na dozorze. Kobieta, że tak powiem zadzwonili do niej dzień wcześniej czy będzie jutro możliwość sprawdzenia warunków. Zostawiła mieszkanie pod opieką koleżanki i miala być w tych godzinach no niestety nie była bo tamtym z elktronicznego dozoru nie chciało poczekać się minuty... i negatywną opinnie wystawili do sądu idzie coś z tym zrobić wyrok śmieszny bo 4 miesiącę a zależy mi na tym bo jest dobrą matką a żyć wspołnie jednak nie umiemy a chciałbym pomóc jej

Szczerze nie pamiętam na jaki artykuł się powołał mój kolega miał dwa lata bezwzględnego i raz się odwołał nie pamiętam ile dostał odroczki później drugi raz a za trzecim razem o zawieszenie wyroku, może w tą stronę pokombinować

karinktonek napisał:
Pytanko byłem kiedyś na tym wynalazku... w sensie na dozorze. Kobieta, że tak powiem zadzwonili do niej dzień wcześniej czy będzie jutro możliwość sprawdzenia warunków. Zostawiła mieszkanie pod opieką koleżanki i miala być w tych godzinach no niestety nie była bo tamtym z elktronicznego dozoru nie chciało poczekać się minuty... i negatywną opinnie wystawili do sądu idzie coś z tym zrobić wyrok śmieszny bo 4 miesiącę a zależy mi na tym bo jest dobrą matką a żyć wspołnie jednak nie umiemy a chciałbym pomóc jej

Kobieta wykazała się tutaj dużą nieodpowiedzialnością, zawsze może złożyć wniosek o ponowne sprawdzenie warunków zamieszkania ale nie jestem przekonany czy to przejdzie. Jeżeli natomiast dostanie odmowę na odbycie kary w systemie dozoru, zawsze może złożyć zażalenie.

karinktonek napisał:
Szczerze nie pamiętam na jaki artykuł się powołał mój kolega miał dwa lata bezwzględnego i raz się odwołał nie pamiętam ile dostał odroczki później drugi raz a za trzecim razem o zawieszenie wyroku, może w tą stronę pokombinować

Art. 151 k.k.w. mówi o możliwości odroczenia kary jeżeli jej natychmiastowe wykonanie było by zbyt ciężkie w skutkach dla skazanego lub jego rodziny.
( Na polu tego artykułu często dokonywane są nadużycia ale takie mamy prawo :) )

Art. 152 k.k.w. mówi o tym że jeżeli odroczenie kary trwało przynajmniej rok, sąd może zawiesić wykonanie owej kary.

Savin napisał:
Art. 152 k.k.w. mówi o tym że jeżeli odroczenie kary trwało przynajmniej rok, sąd może zawiesić wykonanie owej kary.

Zanim zaczniesz komuś udzielać rad to może wymień sobie kodeks karny wykonawczy na nowszy model, bo art. 152 już dawno został uchylony.

Finister napisał:
Zanim zaczniesz komuś udzielać rad to może wymień sobie kodeks karny wykonawczy na nowszy model, bo art. 152 już dawno został uchylony.

Na to wygląda, jednak jeśli czyn miał miejsce przed październikiem 2019r. art 152 jeszcze może zadziałać, w każdym razie przepraszam autora za podanie nieaktualnego przepisu. Ponadto zastanawia mnie jedna rzecz, może trochę poza tematem, czemu osoby z większą ilością postów ( zakładam również że z większą wiedzą od np. mojej ) wypowiadają się prawie wyłącznie w celu wytknięcia komuś "czegoś" w nie pomocy w odpowiedzi na pytania?

może dla tego , że juz odpowiadały setki razy n te pytania i im sienie chce , natomiast w momencie kiedy ktoś udzieli odpowiedzi nieścisłej to taka osoba czuje się jednk w obowiązku wyprostowania nieścisłości.

Powrót