Dozwolony uzytek - drukowanie z pliku pdf

• Autor wątku Autor wątku tom12333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom12333

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Mam ptanie. Jesli chce skorzystac z ksiazki do angielskiego ktorej plik pdf mozna znalezc w internecie, to czy moge ja wydrukowac tylko dla siebie. Trudno ja wypozyczyc w bibiliotekach. Pobierajac plik w formacie pdf moglbym ja latwiej zdobyc. Nie zamierzam sciagac ja z serwisow typu p2p przez co nie bede jej udostepnial innym. Plik z ksiazka jest po prostu gdzies na serwerze i pobieram go bezposrednio z serwera. Bardzo prosze o rozjasnienie tej kwestii - czy miesci sie to w definicji dozwolonego uzytku. Pozdrawiam!

Możesz korzystać z już rozpowszechnionego utworu i ściągnąć go z Internetu. Takie działanie można uznać za dozwolony użytek osobisty.

cedwah napisał:
Możesz korzystać z już rozpowszechnionego utworu i ściągnąć go z Internetu. Takie działanie można uznać za dozwolony użytek osobisty.

Dzieki. Martwi mnie jednak to ze ta osoba robi to (chyba) nie do konca zgodnie z prawem. W sumie ja sie z nia nie znam, ani ona nie zna tych setek/tysiecy uzytkownikow, ktorzy sciagna ten plik. Troche to dla mnie problematyczne, bo w sumie gdybym mial do tego dostep w bibliotece, to ide i robie zdjecia/kseruje i nie ma watpliwosci. Moglbys jeszcze wypowiedziec sie na ten temat?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tom12333 napisał:
... Martwi mnie jednak to ze ta osoba robi to (chyba) nie do konca zgodnie z prawem. ...
To znaczy jak?
tom12333 napisał:
... W sumie ja sie z nia nie znam, ani ona nie zna tych setek/tysiecy uzytkownikow, ktorzy sciagna ten plik. ...
Dla korzystającego z dozwolonego użytku osobistego to nie ma znaczenia, najważniejszym warunkiem jest aby utwór był legalnie rozpowszechniony. W doktrynie przyjęte jest, że w odniesieniu do dozwolonego użytku osobistego źródło pobrania takiego utworu nie ma znaczenia.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
To znaczy jak?
Dla korzystającego z dozwolonego użytku osobistego to nie ma znaczenia, najważniejszym warunkiem jest aby utwór był legalnie rozpowszechniony. W doktrynie przyjęte jest, że w odniesieniu do dozwolonego użytku osobistego źródło pobrania takiego utworu nie ma znaczenia.

To znaczy, ze np. zeskanowala podrecznik i udostepnila w internecie do pobrania. Powiedzmy ze nawet jest to na serwerze, ogolnodostepne, nie na serwisach typu p2p.
Czy to jest legalnie rozpowszechniony utwor?

tom12333 napisał:
... zeskanowala podrecznik i udostepnila w internecie do pobrania. ...
Czyli popełniła przestępstwo.

Popierający taki plik do korzystania w ramach dozwolonego użytku osobistego nie zostaną ukarani.

tom12333 napisał:
... Czy to jest legalnie rozpowszechniony utwor?
Skoro to poręcznik to jak mniemam został wcześniej legalnie rozpowszechniony.

Powrót