Dozwolony użytek programu

• Autor wątku Autor wątku tonfa_bot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonfa_bot

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, czy jeśli piszę program komputerowy na komputerze w miejscu, gdzie inni ludzie mogą zobaczyć treść pisanego kodu i działanie programu (np. stojąc mi za plecami), to czy mają oni prawo do analizowania jego treści bez posiadania praw do egzemplarza programu?

Z jakim przestępstwem lub wykroczeniem mam do czynienia, jeśli ktoś przegląda niepublikowane przeze mnie utwory lub nieuprawniony analizuje mój program komputerowy?

Skoro nie zostały opublikowane, choć sądzę, że masz na myśli rozpowszechnione, to w jaki sposób może analizować program? Sam sobie przeczysz. Zapoznanie się z utworem nie narusza praw autorskich.

Mówię o sytuacji, w której ktoś znalazł sobie sposób np. przez włamanie do komputera przez Internet albo "pożyczenie" pendrive'a w celu przejrzenia utworów będących w przygotowaniu.

Odpowiedź otrzymałeś, a włamanie, uzyskanie informacji po przez przełamanie zabezpieczeń to przestępstwo.

To na jakiej podstawie (jaki przepis) osoba nie ma prawa analizować treści pisanego przeze mnie programu stojąc mi za plecami?

Przeczytaj jeszcze raz post #4.

Powrót