Dozwolony użytek własny?

• Autor wątku Autor wątku mardzek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mardzek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
"Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego."
Przykład1 - słucham radia w internecie. Moje urządzenie mobilne nie potrafi odebrać go. Znajduję dostawcę narzędzia/usługi, która to umożliwi mi poprzez tzw restreaming -czyli wkleję tam adres interesującego mnie radia i będę mógł cieszyć się słuchaniem go. Ten restreaming będzie dostępny wyłącznie dla mnie, nikt inny nie uruchomi tego. Czy to jest działanie w ramach dozwolonego użytku? ..jak sobie zapisze audycję radiową i wgram na mobila, żeby sobie posłuchać w drodze do pracy to jest Ok.
Czy będę robił to legalnie? Czy usługodawca ponosi odpowiedzialność za to co ja dla siebie będę uruchamiał?

Przykład2 - odbieram z satelity programX, dostęp płatny. Wyjeżdżam i chcę mieć dalej do niego dostęp. Uruchamiam sobie przekaz na serwer streamingowy i poprzez stronkę internetową mogę oglądać np na mobilu, gdzieś tam, w Hiszpanii. ProgramX technicznie nie jest dostępny za granicą naszego kraju i niech ma "jakieśtam" obwarowania prawne... Ja co miesiąc opłacam dostęp do niego. Mogę sobie z satelity nagrywać, przegrywać na co chcę itd. Ale czy mogę sam sobie udostępnić go w internecie? Tylko dla siebie.
..i jak wyżej:
Czy będę robił to legalnie? Czy usługodawca ponosi odpowiedzialność za to co ja dla siebie będę uruchamiał?

a czy tu mógłbyś choć trochę rozwinąć? Czy odpowiednie zapisy w jakimś ich regulaminie rozwiązują tę kwestię? Zapis że nie ponoszą odpowiedzialności za to co robi klient jest wystarczający, jak rozumiem. A ja jako użytkownik takiej usługi nie mogę ..rozpowszechniać, choć tam jest chyba blokada na większą ilość "odsłuchujących".

Czyli taka usługa może być płatna, nie ma to znaczenia?

Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ostatnia edycja:
Powrót