dożywocie a dożywotnie korzystanie z części domu- czy to to samo?

• Autor wątku Autor wątku agata po
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata po

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Moja matka ma dożywotnie korzystanie z czesci domu, nie mieszka w nim od 10 lat, ale dokucza że jak jej maż czyli mój ojciec umrze to ona zarząda kluczy do domu. Czy skoro nie mieszka od tak dawna to mam obowiazek udostepniac jej klucze? Ja mam odpisany ten dom aktem darowizny ponad 10 lat temu. Góra domu jest niewykończona(stan surowy) a matka mówi ze telko na górze mogę przebywać. Na dole mam piec do ogrzewania centralnego , piwnicę, tych szczegółów nie ma w akcie. Co robić?

Dodam, że ojciec jest bardzo schorowany, nie obchodzi go co będzie jak jego już nie będzie.Matka nie chce pomóc w opiece nad nim, niby rozmawiają ale odeszła od niego do córki. Czy ma prawo nie mieszkac ale dokuczac nadłymi wejściami do domu, gdzie ma , owszem dożywocie? Poradzcie, może ktos miał podobną sytuacje? W tej chwili to ja nie bardzo moge wejść do swojego domu bo ja mam na górze, tam gdzie nie wykonczone. Ja na stałe mieszkam w innej miejscowości/ czyli tez nie korzystam z domu/ dojężdzam opiekowac sie ojcem

Powrót