Dożywotnia służebność mieszkania a zachowek?

• Autor wątku Autor wątku gilban
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gilban

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam i mam pytanie:

Rodzice przepisali na siostrę dom, a dla mnie dali taki wpis:

Nieodpłatna, dożywotnia służebność osobista mieszkania, polegająca na prawie korzystania z całego budynku położonego na nieruchomości.

Czy mnie przy takim zapisie przysługuje prawo zachowku?

Dopowiem że jestem osobą niepełnosprawną - w tym głęboki niedosłuch i choroby neurologiczne różne. Zajmuję tylko pokój 12m2, mimo że dom ma przeszło 200m2 powierzchni. Nie mogę przyprowadzić kobiety do domu, bo rodzicom to przeszkadza. Jednym słowem mnie skrzywdzili. W dzieciństwie trzymali mnie pod kloszem i na nic nie pozwalali. Przez to wszystko mimo że mam 50 lat dalej jestem kawalerem i problemy ze znalezieniem drugiej połowy.

Siostra oczywiście z mężem i dziećmi zajmuje przeszło pół domu i jest OK.

Czy mam możliwość jakiejś walki o swoje, czy jestem na pozycji straconej?

Czy mnie przy takim zapisie przysługuje prawo zachowku?
Tak. Chyba, że nabędziesz w spadku majątek, który zaspokoi Twoje roszczenie o zachowek. Służebność znacznie obniża wartość nieruchomości.
Czy mam możliwość jakiejś walki o swoje, czy jestem na pozycji straconej?
Problem w tym, że Twoje nie jest nic. Rodzice i tak zapewnili Ci możliwość dożywotniego zamieszkania w tej nieruchomości. Mogłeś zostać wyłącznie z prawem do zachowku albo i bez niego.

Dziękuję za odpowiedź.

Teraz kolejne pytanie: ponieważ rodzice przepisali dom na siostrę w formie darowizny, a mi dali powyższy zapis, kiedy mogę wystąpić o ten zachowek? Czy dopiero po śmierci rodziców, czy do 5 lat od przekazania siostrze domu?

I jeżeli po śmierci rodziców, to czy jednego czy obojga? Jak to wygląda?

Jeśli oboje darowali, to dopiero po śmierci każdego z nich powstaje Twoje roszczenie o zachowek. Najpierw trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe.

Powrót