G
gilban
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 40
Witam i mam pytanie:
Rodzice przepisali na siostrę dom, a dla mnie dali taki wpis:
Nieodpłatna, dożywotnia służebność osobista mieszkania, polegająca na prawie korzystania z całego budynku położonego na nieruchomości.
Czy mnie przy takim zapisie przysługuje prawo zachowku?
Dopowiem że jestem osobą niepełnosprawną - w tym głęboki niedosłuch i choroby neurologiczne różne. Zajmuję tylko pokój 12m2, mimo że dom ma przeszło 200m2 powierzchni. Nie mogę przyprowadzić kobiety do domu, bo rodzicom to przeszkadza. Jednym słowem mnie skrzywdzili. W dzieciństwie trzymali mnie pod kloszem i na nic nie pozwalali. Przez to wszystko mimo że mam 50 lat dalej jestem kawalerem i problemy ze znalezieniem drugiej połowy.
Siostra oczywiście z mężem i dziećmi zajmuje przeszło pół domu i jest OK.
Czy mam możliwość jakiejś walki o swoje, czy jestem na pozycji straconej?
Rodzice przepisali na siostrę dom, a dla mnie dali taki wpis:
Nieodpłatna, dożywotnia służebność osobista mieszkania, polegająca na prawie korzystania z całego budynku położonego na nieruchomości.
Czy mnie przy takim zapisie przysługuje prawo zachowku?
Dopowiem że jestem osobą niepełnosprawną - w tym głęboki niedosłuch i choroby neurologiczne różne. Zajmuję tylko pokój 12m2, mimo że dom ma przeszło 200m2 powierzchni. Nie mogę przyprowadzić kobiety do domu, bo rodzicom to przeszkadza. Jednym słowem mnie skrzywdzili. W dzieciństwie trzymali mnie pod kloszem i na nic nie pozwalali. Przez to wszystko mimo że mam 50 lat dalej jestem kawalerem i problemy ze znalezieniem drugiej połowy.
Siostra oczywiście z mężem i dziećmi zajmuje przeszło pół domu i jest OK.
Czy mam możliwość jakiejś walki o swoje, czy jestem na pozycji straconej?