Dożywotnia służebność osobista

• Autor wątku Autor wątku kala745
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kala745

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Nie wiem jak zacząć. Postaram się opisać o co mi chodzi. A więc tak odziedziczyłam wraz z siostrą gospodarstwo rolne po mamie (każda po 1/2 części). Nie mogę się z nią dogadać. Poradzono mi abym wniosła sprawę o zniesienie współwłasności. Ile taka sprawa kosztuje :?: Kto za to płaci, ja jako wnioskodawca :?: Teraz druga sprawa na terenie gospodarstwa mieszkają moi dziadkowie, którzy przekazując mojej zmarłej mamie gospodarstwo dostali dożywotnią nieodpłatną służebność osobistą. Pewien prawnik powiedział mi, że przy rozprawie o zniesienie współwłasności, od kwoty za gospodarstwo, która będzie do podziału odjęta zostanie od części przypadającej na moją siostrę, na moją korzyść, (gdyż to ja jestem na gospodarstwie zameldowana i mieszkam z dziadkami i się nimi opiekuję) jakaś suma związana z tą dożywotnią nieodpłatną służebnością osobistą dziadków. Jaka to może być suma:?: Od czego jest ona zależna:?: Od wieku dziadków:?: Dziadkowie mają 76 i 79 lat i są jak na swój wiek bardzo zdrowi, oboje mogą się samodzielnie poruszać.
Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Bardzo proszďż˝ odpowiedďż˝ :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help:

Jeszcze raz proszę o odpowiedź :help: :help: :help:

1. [lex:1q0kjmjc]Art. 41. 1. Opłatę stałą w kwocie 1.000 złotych pobiera się od wniosku o zniesienie współwłasności.
2. Jeżeli wniosek zawiera zgodny projekt zniesienia współwłasności, pobiera się opłatę stałą w kwocie 300 złotych.[/lex:1q0kjmjc]
2. Tak wnioskodawca jeżeli chce aby sąd się tym zajął.
3. Wartość nieruchomości będzie obniżona o służebność osobistą. Wyceni to wszystko biegły jeżeli się panie nie dogadają.

Jeszcze dwa pytania. Czy była to umowa darowizny czy przekazania gospodarstwa rolnego? Jeżeli zaś było to przekazanie w zamian za rentę, to czy mama była mężatką w chwili przekazania jej gospodarstwa rolnego a jeżeli tak, to czy łączyła ją z mężem wspólnota majątkowa małżeńska?

Była to umowa o dożywocie w związku z zaprzestaniem działalności rolniczej przez dziadków w zamian za emeryturę, mama była wdową w momencie przekazania gospodarstwa (Akt ten był spisany w 1992 r.). A czy wie może Pan jak się oblicza to dożywocie, od czego jest zależna jego wysokość, jakie to mogą być sumy? Czy to dożywocie jest odejmowane tylko od części przypadającej na moją siostrę, czy do całości?(ja mieszkam i będę mieszkać z dziadkami i sie nimi zajmować, a siostra nie) Z góry dziękuję za odpowiedź :):):)

Jeszcze raz bardzo proszę kogoś o szybką odpowiedź :help: :help: :help: :help: :help: :help:

Ponawiam swoją prośbę o pomoc :help: :help: :help:

Powrót