Dożywotnia sluzebnosc

• Autor wątku Autor wątku jolmirdom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolmirdom

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Proszę o informację,kiedy wygasa służebność dożywotnia,zapisana w akcie notarialnym w darowiznie.

Generalnie wygasa z mocy prawa ze śmiercią uprawnionego do służebności, nie podlega dziedziczeniu. Wcześniej może być rozwiązana albo na drodze umowy albo orzeczeniem sądu. Wygasa z mocy prawa także gdy nie jest wykonywana przez określony czas (10 lat). Jeżeli chodzi o służebność mieszkania to wygaśnie także np. gdy budynek zostanie zburzony.

Dziękuję za odpowiedź.Jesli moja mama zmarła po 23 latach od ustanowienia sluzebnosci w akcie notarialnym podczas darowizny mieszkania, tzn, że służebność trwała 23 lata?Pytam ,bo ma to znaczenie do obliczenia zachowku od tej darowizny.z tego , co wyczytałem,to wartość takiegomieszkania jest pomniejszana o 4% za każdy rok takiej sluzebnosci ?

jolmirdom napisał:
Jesli moja mama zmarła po 23 latach od ustanowienia sluzebnosci w akcie notarialnym podczas darowizny mieszkania, tzn, że służebność trwała 23 lata?
Tak, chyba, że pana mama zmarła wcześniej niż wynikałoby to z przeciętnej długości życia kobiety według GUS.
jolmirdom napisał:
Z tego co wyczytałem, to wartość takiego mieszkania jest pomniejszana o 4% za każdy rok takiej sluzebności?
To jest ustalane indywidualnie przez rzeczoznawcę w przypadku konkrentej nieruchomości, nie ma ustawowo określonego procentu rocznie.

Dziękuję za odpowiedź.Jesli jest już sprawa w sądzie, to kto określi wartość tej sluzebnosci?
Otrzymałem pozew i mam 2 tygodnie na ustosunkowanie się do żądań powoda,czyli mojego brata.
Określił wartość mieszkania na 450 tys. I wyliczył wartość sluzebnosci na 60%.czyli 15 lat x 4%.
Ale mama korzystała ze sluzebnosci 23 lata. Zatem należy wartość sluzebnosci zwiększyć o te 8 lat?

jolmirdom napisał:
Dziękuję za odpowiedź.Jesli jest już sprawa w sądzie, to kto określi wartość tej sluzebnosci?
Jeżeli strony samodzielnie tego nie ustalą to zrobi to biegły sądowy.
jolmirdom napisał:
Zatem należy wartość sluzebnosci zwiększyć o te 8 lat?
Zasadniczo cały okres służebności przypadający po darowiźnie powinien być wzięty pod uwagę. Jeżeli chce Pan jeszcze przed sprawą ustalić na własny użytek wartość nieruchomości wraz ze służebnością to może Pan to zlecić rzeczoznawcy majątkowemu.

Powrót