DPS dla Ubezwłasnowolnionego z opinią biegłego, długi czas czekania :/

• Autor wątku Autor wątku unknown20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unknown20

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, z góry przepraszam jak temat za długi, ale nie wiedziałem, jak zatytułować, a zależy mi na szybkiej pomocy.

Jestem opiekunem prawnym taty, osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej. Tata jest chory na alzhaimera i patologiczne zbieractwo śmieci, i z tym drugim jest największy problem.

Chce skierować tate do DPS ale musze mieć zgodę sądu. Rozprawa była z końcem maja, ale została odroczona bo musi tate przebadać biegły. I tutaj pojawia się problem.

Mija już 3 tydzień i zero kontaktu od biegłego, nie wiem kiedy się skontaktuje, kiedy tate przebada, czas leci, my nie dajemy sobie już z nim rady. Tata magazynuje ogromne ilości śmieci, u siebie w w pokoju jak i w garażach, dodam, że mieszkamy razem z nim, śmieci zagrażają jego zdrowiu i życiu jak i naszemu.

Jak chce wyrzucić mu coś z pokoju to grozi że żuci się pod auto albo że musi umrzeć. Wiadomo że to choroba i nic już nie da się zrobić, ale my już jestesmy z żoną wykończeni, nie dajemy radę to już tyle lat trwa.

Nie rozumiem, że trzeba czekać tak długo za biegłym ? Potem znowu za rozprawą kolejny miesiąc albo więcej to ja zdąże sobie palnąć w łeb z tej bezsilności.

Czy można to jakoś przyspieszyć ? Co mam robić ? Nie daje już rady :/

unknown20 napisał:
Rozprawa była z końcem maja, ale została odroczona bo musi tate przebadać biegły. I tutaj pojawia się problem. Mija już 3 tydzień i zero kontaktu od biegłego, nie wiem kiedy się skontaktuje, kiedy tate przebada, czas leci, my nie dajemy sobie już z nim rady.Czy można to jakoś przyspieszyć? Co mam robić?
Biegły został już prawdopodobnie wyznaczony z imienia i nazwiska - jeżeli nie zna Pan tych danych to uzyska je Pan w Biurze Obsługi Interesanta sądu (osobiście lub telefonicznie). Można się skontaktować telefonicznie z tą osobą i poinformować o sytuacji. Generalnie biegły dostał określony czas na sporządzenie opinii i przesłanie jej do sądu. Biegłych lekarzy psychiatrów często nie ma wielu w okręgu danego sądu więc bywają przeciążeni obowiązkami opiniodawczymi. Wiele kroków już państwo zrobiliście i sprawa jest zaawansowana - poza opinią biegłego inne dowody już raczej nie będą przeprowadzane.

Powrót