Drastyczne podniesienie czesnego w przedszkolu z dnia na dzień

• Autor wątku Autor wątku greg_1975
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

greg_1975

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
sytuacja następująca. Mailowo otrzymaliśmy informację że w związku ze zmianą podmiotu prawnego zarządzającego przedszkolem do którego chodzi syn, prosi się nas o podpisanie nowej umowy.
Wszystko było by ok ale w nowej umowie stawka została określona na znacznie wyższym poziomie niż dotychczas (490 zamiast 350 za mc.).
Z dotychczasowym podmiotem mieliśmy podpisaną umowę z od 1 stycznia do 30 kwietnia.
Początkowo myślałem, zwykły błąd, ale okazuje się że jednak nie.
Przedszkole wymyśliło podwyżkę z dnia na dzień o 40%, mało tego - dowiedzieliśmy się że jeśli się nam nie podoba to możemy zrezygnować ze skutkiem natychmiastowym. Jesteśmy postawieni pod ścianą bo kto dziś znajdzie dziecku miejsce w 3 dni gdzie indziej. Dodatkowo sytuacja kuriozalna bo robią podwyżkę w momencie gdy przedszkole jest zamknięte i przez najbliższe 2 tygodnie (a może i więcej) dziecko nie będzie do niego chodzić.

Kwestia zapytania do forumowiczów dotyczy tak naprawdę obecnej umowy, tej którą mamy do 30 kwietnia. Przedszkole twierdzi że rozwiązują ją ze skutkiem natychmiastowym.
Jest taki paragraf w niej:

"Niniejsza umowa zostaje zawarta od 01.01.2021 do 30.04.2021.
Strony zastrzegają sobie prawo wypowiedzenia umowy z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia, liczonym od 1-go dnia kolejnego miesiąca. Wypowiedzenie niniejszej umowy wymaga formy pisemnej.
Zleceniobiorca zastrzega sobie prawo do zmiany warunków umowy w czasie jej trwania po uprzednim pisemnym zawiadomieniu zleceniodawcy. Jeżeli zleceniodawca nie wyrazi zgody na zmianę warunków umowy ma prawo do odstąpienia w trybie natychmiastowym"

I teraz pytanie, czy przedszkole może się zachować tak jak zrobiło, tj. wypowiedzieć nam taką umowę ze skutkiem natychmiastowym. Teoretycznie dobrze zabezpieczyli się takim zapisem ale czy wogule jest on prawnie dopuszczalny?
To tak jak bym miał umowę np. z dostawcą energii elektrycznej i dostaję inf. że zmieniają formę prawną na inną spółkę i z tej okazji mam nową umowę do podpisania ale np. z 40% podwyżką.
A jak mi się nie podoba to zostaję bez prądu....

Proszę o pomoc

Powrót