Dręczenie przez instytucje krzak

• Autor wątku Autor wątku pikolo55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pikolo55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam szybkie pytanie. Chodzi mi o to że jestem dręczony bezprawnie od jakiegoś czasu i mailami i telefonicznie, przez firmę krzak która stara się wymusić ode mnie pieniądze. Podaje się za firmę prawną, a bez żadnej podstawy prawnej wymusza haracz.
Mam pytanie, gdzie takie rzeczy można zgłaszać, na policję czy do jakichś innych specjalistycznych organów.
dziękuję za każdą pomoc

Mail nie zawiera podstawy faktycznej i prawnej roszczenia?

Wklej zanonimizowaną treść takiego maila.

Dodam że absolutnie nie mam żadnych zasądzonych kar które miałbym spłacać zasądzonych przez sąd, nie mam też żadnych niezapłaconych zaległych rachunków, mam jeden kredyt ale regularnie go spłacam.

Generalnie jestem czysty jak łza, a tutaj od kilku dni taki rozbójniczy szwindel przychodzi do mnie drogą elektroniczną z takim wyłudzeniem.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś prawny sposób żeby zabezpieczyć się przed tego typu gangsterką która nie wiem do czego może prowadzić?, lub gdzie go zgłosić i jak.

-------------------------------

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie miałeś jakiegoś opóźnienia w zapłacie rachunku za telefon albo innej usługi?

Ja może przypomnę co napisałem wcześniej, bo widzę że to co napisałem nikt nie przeczytał dokładnie:

- po pierwsze :
"absolutnie nie mam żadnych zasądzonych kar które miałbym spłacać zasądzonych przez sąd, nie mam też żadnych niezapłaconych zaległych rachunków, mam jeden kredyt ale regularnie go spłacam."

- po drugie , telefon mam na kratę od ponad 20 lat , czyli od czasów kiedy telefony te były jeszcze anonimowe, więc nie mogę mieć niezapłaconego rachunku telefonicznego, bo mam tylko tyle na koncie ile wcześniej zapłace.

- a po trzecie, ja nie proszę nikogo o detektywistyczne dochodzenie, tylko o podpowiedź taką gdzie ewentualnie można zgłosić zażalenie na te gnidy ,

Z tego co pamiętam umowy "na kartę" również miały swoje wymagania.
Ale jeśli nie jesteś nic nikomu winien to blokuj numery i @.
Zaczekaj aż rzeczywiście sprawa zostanie skierowana do sądu.

pikolo55 napisał:
Ja może przypomnę co napisałem wcześniej, bo widzę że to co napisałem nikt nie przeczytał dokładnie:

- po pierwsze :
"absolutnie nie mam żadnych zasądzonych kar które miałbym spłacać zasądzonych przez sąd, nie mam też żadnych niezapłaconych zaległych rachunków, mam jeden kredyt ale regularnie go spłacam."

- po drugie , telefon mam na kratę od ponad 20 lat , czyli od czasów kiedy telefony te były jeszcze anonimowe, więc nie mogę mieć niezapłaconego rachunku telefonicznego, bo mam tylko tyle na koncie ile wcześniej zapłace.

- a po trzecie, ja nie proszę nikogo o detektywistyczne dochodzenie, tylko o podpowiedź taką gdzie ewentualnie można zgłosić zażalenie na te gnidy ,

Z taką postawą to idź w realu do prawnika. Za drobne kilka stówek będzie znosił dąsy.
Tutaj ludzie odpowiadają w czasie wolnym. Pamiętaj, że prosisz,; jedyne co masz to prośba i bycie miłym dla innych.

Nawet mając telefon na kartę można zostać dłużnikiem operatora. Wystarczy, że pewne usługi naliczyły się z opóźnieniem i doszło do ujemnego stanu konta.

Koniec przekazu

Nie kontaktuj się z windykatorami. Skorzystaj z rady WCJ : "jeśli nie jesteś nic nikomu winien to blokuj numery i @".

Student Wro napisał:
Z taką postawą to idź w realu do prawnika. Za drobne kilka stówek będzie znosił dąsy.
Tutaj ludzie odpowiadają w czasie wolnym. Pamiętaj, że prosisz,; jedyne co masz to prośba i bycie miłym dla innych.

Nawet mając telefon na kartę można zostać dłużnikiem operatora. Wystarczy, że pewne usługi naliczyły się z opóźnieniem i doszło do ujemnego stanu konta.

Koniec przekazu

Po co kierować kogoś z tak prostą sprawą do prawników. Ja rozumiem że trzeba wspierać swoich ale bez przesady. To forum to jedyna darmowa pomoc prawna w tym kraju i jeszcze z możliwością przeczytania przez innych zainteresowanych.
W Polsce kreowanie i ściąganie długów to istne eldorado często bezprawne. Nawet prawnicy nie dają często rady, ale jedno jest pewne, że dobrze z tego żyją, ponieważ dłużnik nie musi mieć pieniędzy żeby większość zarobiła.

Co do telefonu na kartę, to jak długo żyje nie spotkałem się z przypadkiem żeby w usłudze prepaid, w telefonie na kartę wyrósł jakiś rachunek gdzieś w kosmosie na dodatek bez żadnej umowy.

Tu nie idzie o wspieranie "swoich", kimkolwiek są Ci swoi.
Chodzi o ton i postawę pytającego. Przyszedł z prośbą o pomoc i próbuje ustawiać innych po kątach.
Zapłaci marne kilka stówek i powydaje polecenia, poczuje się lepiej.

kubaze napisał:
Co do telefonu na kartę, to jak długo żyje nie spotkałem się z przypadkiem żeby w usłudze prepaid, w telefonie na kartę wyrósł jakiś rachunek gdzieś w kosmosie na dodatek bez żadnej umowy.
Uważasz, że telefon na kartę nie jest telefonem z umową?
Na jakiej podstawie ktoś świadczy Ci usługę a Ty płacisz? Tak bezpodstawnie?

Student Wro napisał:
Uważasz, że telefon na kartę nie jest telefonem z umową?
Na jakiej podstawie ktoś świadczy Ci usługę a Ty płacisz? Tak bezpodstawnie?

Nie ma takiej możliwości żeby prepaid zrobił ci rachunek. Ludzie często mylą prepaid z mixami i innymi wynalazkami do których już jest umowa.
Z tego co wiem w play jest możliwość zrobienia minusa na sumę chyba 5zł, jest ściągana przy następnym doładowaniu konta, ale nie spotkałem się z windykacją z tego tytułu. To nie znaczy że tego nie będzie w tym kraju jest wszystko możliwe.

pikolo55 napisał:
Spółka Recoverso RMC OU informuje, że zgodnie z art. 509 i następnymi Kodeksu Cywilnego, w wyniku zawarcia w dniu 20 września 2023 roku z P4 Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie

Mnie to wygląda na abonament. Zadzwoń do PLEYa i szybko się dowiesz. Nie wykluczone że ktoś na ciebie wziął telefon, jeśli tak to natychmiast do prokuratury zgłosić możliwość popełnienia przestępstwa.

To nie odpowiedź na moje pytania.
Opowiadasz jedynie o swoim doświadczeniu w temacie.

Jest opcja, że prepaid zrobi Ci znacznie więcej. Wystarczy, że usługi naliczą się z opóźnieniem i wielokrotnie obciążysz konto nim obciążenie się naliczy.

A nie prościej olać sprawę i czekać na dokumenty? Podczas rozmowy poinformować, że jest nagrywana, domagać się nazwisk i podstawy prawnej, a potem czekać na ewentualne pisma

Ale mamy wierzytelność z PLAYa to najłatwiej to wyjaśnić. Jeśli nic tam nie będzie to wtedy olać.
Moim zdaniem to jest jakiś fejk, chyba że play tak nisko upadł żeby jeden niezapłacony rachunek po miesiącu dawać do windykacji Julianus Inkasso Sp. z o.o. która to daje do windykacji Recoverso RMC OU w Estonii. Brakuje tu tylko Krzysztofa Jarzyny ze Szczecina.

Student Wro napisał:
To nie odpowiedź na moje pytania.
Opowiadasz jedynie o swoim doświadczeniu w temacie.

Jest opcja, że prepaid zrobi Ci znacznie więcej. Wystarczy, że usługi naliczą się z opóźnieniem i wielokrotnie obciążysz konto nim obciążenie się naliczy.

Kup w żabce kartę za 5zł i spróbuj zrobić na niej jakiś dług. Jeśli ci się uda, to wtedy wrócisz tu i rozpoczniemy nowy temat, ja życzę szczęścia.
Tym prostym sposobem zdobędziesz więcej doświadczenia ode mnie.

kubaze napisał:
Kup w żabce kartę za 5zł i spróbuj zrobić na niej jakiś dług. Jeśli ci się uda, to wtedy wrócisz tu i rozpoczniemy nowy temat, ja życzę szczęścia.
Tym prostym sposobem zdobędziesz więcej doświadczenia ode mnie.

I tym, mało sprytnym sposobem pytania z #13 pozostały bez odpowiedzi.
Pytania dotyczyły co jest czym a nie co się komu uda lub nie.

Brak argumentów?

Powrót