Droga gminna na mojej działce

• Autor wątku Autor wątku Klementyn_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klementyn_a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałabym się dowiedzieć, jaka jest procedura przejęcia przez gminę części działki, której jestem właścicielką?
Według mapki droga, która przebiega między moimi działkami ma 3,5m szerokości. Tymczasem po pomiarze geodety wynajętego przez urząd gminy droga ta zmieniła szerokość na 4,2m. Podczas tych pomiarów usunięto kamienie graniczne tłumacząc, że nigdy ich tam nie było - istna samowolka.
Droga została już poszerzona a nawet utwardzona - sołtys nie przeprowadził z nami żadnych konsultacji, tylko wzruszając ramionami powiedział że "tak się na wsi robi".
Czy jeżeli mapy z nowo wytyczoną drogą zostały wysłane już do starostwa to czy można jeszcze w jakikolwiek sposób walczyć o swoje prawa?

Możesz zawalczyć o wykup tego kawałka ziemi przez gminę lub starostwo (zależy od właściciela drogi). Trzeba po prostu napisać pismo do gminy/starostwa, stwierdzające, że to jest Państwa działka, i zwracacie się z prośbą o wykup tej części działki po cenie rynkowej, która jest droga gminną/powiatową. Trzeba dążyć do porozumienia zawsze na początku.

Jest to droga gminna. Dziś byłam w urzędzie gminy i złożyłam stosowne dokumenty, jednak pani w okienku powiedziała mi, żebym nie liczyła na wiele bo i tak gmina nie ma pieniędzy. Czy w związku z tym mogę jeszcze jakoś interweniować przez starostwo?

Nie mam pojęcia tak naprawdę czy jest możliwość interwencji przez starostwo, ponieważ oni nie zajmują się raczej drogami gminnymi, więc zakres ich zadań nie wkracza w zarząd drogami gminnymi.
Panie w okienku mówią różne rzeczy. One nie ustalają budżetu przecież i nie mają pojęcia jak się kształtuje budżet na różne wydatki. Brak pieniędzy dla nich - oznacza, że nie ma pieniędzy na nic.
Z tego to czytałem to to jest mały kawałek, kilka arów, więc nie sądzę, by nie mieli pieniędzy na taki mały wydatek.

Witam.
Skąd wiesz, że droga miała szerokość 3,5 metra? Na jakiej podstawie to stwierdziłaś.
Geodeta wykonujący swoje czynności dostaje materiały z Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej i na ich podstawie dokonuje pomiarów.

Powrót