Droga wewnętrzna z roli przez las prywatny do drogi publicznej

• Autor wątku Autor wątku emyyyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emyyyl

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,
posiadam działkę numer 120 o pow. 4,66ha, będącej w jednej częsci lasem (Ls 2,8 ha) a w drugiej rolą (RVI 1,8ha).
Od strony lasu działka przylega do drogi gminnej i jest tam wytyczony zjazd oraz zgodnie z warunkami przyłączenia prądu powstałaby skrzynka energetyczna. .
Od południa działa również sąsiaduje z drogą, niestety ma ona tylko 3m i jest zbyt wąska do uzyskania Warunków Zabudowy. Na terenie nie obowiązuje MPZP i nigdy takowego nie było. Las posiada UPUL i nie jest lasem chronionym.
Wykreśliłem obszar analizowany i znajdują się w jego zasięgu inne zabudowania. W cześci zachodniej przy granicy działki biegnie droga przez las na pole, niestety nie widniejąca w żadnej ewidencji.
Chciałbym wybudować dom jednorodzinny na działce i mam dwa pytania.
1. Czy prawo daje możłiwość zamiany gruntów (3000m2) czyli kawałek lasu zamienić na role a kawałek pola zalesić, poniewąż mógłym dzięki temu się wybudować, mieć dostęp do drogi publicznej oraz korzystać z pobliskich mediów (prąd).
2. Jeśli punkt 1 jest niemożliwy do zrealizowania to chciałbym wybudować się na części rolnej. Do uzyskania Warunków Zabudowy muszę mieć dostęp do drogi publicznej i do projektowanego domu musi być dojazd. W tym celu musiałbym wytyczyć drogę wewnętrzną w lesie łączącą drogę gminną z częścią rolną.
Jak należy to zrobić i czy mam prawo do takiej procedury?
Ze wstępnych oględzin wnioskuje, że należy wydzielić geodezyjnie na działce w części leśnej wąski pas, który później zamienie na dr. Czy to dobry trop?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Witajcie

Z tego co wiem, to ciężko jest (przynajmniej było) zrobić drogę przez las.
Też jestem tym zainteresowany – jak zrobić przejazd przez las do działki?
Czy udało się Tobie to zrealizować?
Czy może ktoś wie jak to legalnie zrobić, bez nadmiernych nakładów finansowych i biurokratycznych?

Nawet, jeżeli wystąpisz do starosty o zmianę lasu na użytek rolny (co w Twoim przypadku może się udać), to nadal nie będziesz miał drogi.
Druga ścieżka to wyłączenie z produkcji leśnej interesującego Ciebie fragmentu lasu i zrobienie tam drogi wewnętrznej. Czy RDLP zezwoli na wyłączenie lasu z produkcji to już inna sprawa, ponieważ niektóre RDLP wymagają w takim przypadku uchwalonego mpzp.

Powrót