Droga zbudowana na prywatnym gruncie.

• Autor wątku Autor wątku piskorzm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piskorzm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Posiadam działkę rolna. Odkąd posiadam ten grunt (nabyty przez moich rodziców w latach 70-tych) działkę tą w poprzek przecinała droga polna. Użytkowała ją jedna osoba w latach 80 wybudowała swoje siedlisko na działce obok (samowola budowlana postępowanie toczy się w sadzie miedzy sąsiadem a powiatowym inspektorem budowlanym) .
W 2008 roku gmina poszerzyła tą drogę do 6 metrów (miała około 3), a w tym roku położyła na niej asfalt (5 metrów).
Ja robiąc pomiar pola do wniosków agencyjnych o dopłatę dopatrzyłem się ze brakuje mi gruntu, podłóg dokumentów które posiadałem. po dokładnym zmierzeniu okazało się ze droga która przechodzi przez grunt mój należny do mnie, a ja za ten grunt płaciłem podatek. Wystąpiłem do gminy z zapytaniem, na jakiej podstawie gmina stała się właścicielem tego gruntu, skoro w księdze wieczystej niema żadnego wpisu. Gmina odesłała mnie do powiatowego inspektora budowlanego który wydal zezwolenie na budowę drogi tzn położenia asfaltu. Natomiast powiatowy inspektorat odesłał mnie z powrotem do gminy, ponieważ w piśmie stwierdził ze to nie on jest od ustalania kto jest właścicielem terenu. Gmina nie posiada żadnych dokumentów na to ze jest właścicielem terenu i ciągle mnie spławia.

Co mam zrobić żeby uzyskać odszkodowanie za te lata co płaciłem podatek, i jak zmusisz gminę żeby zapłaciła odszkodowanie za zajęty grunt.

:evil: Najpierw nalezy zwrócić się do gminy o udostępnienie decyzji o lokalizacji drogi (jeżeli nie był pan stroną w ww. postępowaniu to należy złozyć wniosek o wznowienie post. ze względu na to że nie brał Pan, jako strona w nim udziału).
Proszę napisać czy był Pan stroną czy nie...

nie byłem. o budowie drogi dowiedziałem się jak pojechałem na pole i zobaczyłem ze jest juz poszerzona....

Ostatnia edycja:
Niech Pan wezwie gmine do przywrócenia stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń własności art 222§ 2 Kc

Droga musiał być wybudowana na podstawie decyzji o lokalizacji drogi a następnie pozwolenia na jej budowę, chyba że nie jest to droga publiczna - wtedy na podstwie zgłoszenia.
Proszę dowiedzieć się w gminie na jakiej podstawie ta droga została wybudowana.

Na marginesie, z tego co Pan pisze (droga polna) wynika że nie jest to droga publiczna. Prawdopodobnie wogóle ten teren może być własnością prywatną.
Niech Pan najpierw uzyska z gminy wypis i wyrys z rejestru gruntów dla tego terenu i będzie wiadomo kto jest właścicielem.

Witam. Nadal walczę z urzędem gminy o wyjaśnienie w jaki sposób gmina stała sie właścicielem mojego terenu pod drogę. Tzn. wystąpiłem do gminy o akt własności tego terenu pod którym jest droga, pisemnie gmina mi nie odpowiedziała od około miesiąca. W dniu dzisiejszym dostałem pismo od geodety o zawiadomieniu mnie ze w dniu 8.10 będzie rozgraniczenie moich działek i działki numer 15 (droga) której właścicielem JEST URZĄD GMINY!! Jest to nie prawdą i co mam zrobić żeby wybić geodecie to rozgraniczenie no i z music gminie do tego żeby przyznała sie w końcu na piśmie ze niema aktu własności do tej części działki która mi zajęła. Odnoszę wrażenie ze gmina próbuje mnie załatwić i wymusić na mnie zasiedzenie tego terenu. Kto ktokolwiek wie co robić z Tym dalej proszę o POMOC!!

Powrót