Drogi Internet

• Autor wątku Autor wątku juzcieniema
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juzcieniema

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Posiadam problem z internetem w moim miescie... wyglada to tak iz sa 2 wieksze sieci zwane "metro internet" jak i "telefony podlaskie sa". Lecz wedlug mnie choc moge sie mylic ceny jakie ustala tp sa nieco wysokie (90zl za 1mb/512kb to chyba lekka przesada...). A co do metro to w lokalizacji jakiej mieszkam moge liczyc tylko na 2mb/2mb w cenie 60zl. Mniejsza o to, problem polega na tym iz chcialbym sie tylko dowiedziec czy jest jakas mozliwosc wprowadzic do tego miasta inne firmy (nie wiem jak to nazwac szczerze ;)), slyszalem takie cos i nie od jednej osoby, ze takie ceny sa ze wzgledu na burmistrza podobno blokuje dostep innych firm do tego miasta i niezle na tym zarabia. Czy jezeli jest tak jak doszly mnie sluchy, to jest to calkowicie legalne? Czy mozna cos z tym zrobic? Z gory dziekuje za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam.

bzdury
ceny są wolne
każdy ustala jakie mu się opłacają , jest wolny rynek
a gdzie u was tpsa ,netia

Po prostu mieszkasz w miejscu, gdzie nie dotarły szybsze łącza jeszcze.

gryffinian napisał:
Po prostu mieszkasz w miejscu, gdzie nie dotarły szybsze łącza jeszcze.
Hmm dziwne to jest troche... to zaledwie 100km od warszawy wiec chyba powinno byc cos ciekawszego, lecz nie wiem moge sie mylic. W kazdym badz razie dziekuje za odpowiedzi ;)

Edit: Te ceny mnie naprawde dobijaja... :( http://www.telefonypodlaskiesa.pl/index.php?name=News&file=article&sid=6 Nie wiem co mam zrobic lecz w czyms takim jak play badz plus i inne jest to dla mnie nieoplacalne.

Ostatnia edycja:
Mozesz przeprowadzic się np. do Warszawy, np. na Ursynowie jest kilka konkurencyjnych ofert kablowych + tpsa.

Powinno ale nie jest, widocznie inne firmy uważają, że na tym etapie to nie opłacalne. Proponuje zapoznać się z internetem bezprzewodowym, jeśli jest dobry zasięg to ciekawa to alternatywa.
Problem prawny zapewne to nie jest :)

Tylko co do bezprzewodówek to radzę dobrze sprawdzić ich jakość - sam się pospieszyłem z umową na BlueConnect i potem sie zaczęła przepychanka prawna - reklamacje, Rzecznik Konsumentów.

2mega za 60zl to wcale nie tak zle. Ja mam podobnie albo gorzej bo procz wolnej radiowki nic nie moglem. Z bólem serca i udrękami udalo sie miec internet od Tp. Ale jak u Ciebie 3g przykładowo łapie to taki iplus bedzie szybki

Neostrada to 44 zł brutto za 1 Mb/sek., a 54 zł za 2 MB/sek.

Trochę bardziej wyjaśnię sprawę.
Telefony Podlaskie S.A. jest to lokalny monopolista który działa w Powiecie Sokołowskim. Firma należy do TPSA, nie ma konkurencji NETI itp. ponieważ tylko TPSA musi udostępniać swoje łącza a inne firmy już nie (podobno jeszcze bardzo prawdopodobne że Telefony Podlaskie też będą musiały swoją infrastrukturę dzielić z konkurencją). juzcieniema napisz w tej sprawie do uke@uke.gov.pl, że brak konkurencji itp. żeby coś zrobili, czym więcej zgłoszeń dostaną tym lepiej.

Prokuratortus mylisz się, nie można wykorzystywać swojej pozycji rynkowej i ustalać cen jakie się podoba "art. 9 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów" i zachęcam w tej sprawie juzcieniema napisz do uokik@uokik.gov.pl że łamią prawo poprzez narzucanie dużych cen i łamanie art. ustawy której napisałem wyżej.
A co do cen internetu:
2 Mb/s w TPSA jest za 54zł a w Telefonach Podlaskich 122zł.
20 Mb/s TPSA ma za 69zł zaś Telefony Podlaskie mają za 223zł.

Moja rada dla juzcieniema namawiaj znajomych i piszcie do tych urzędów co podałem wyżej a naprawdę można dużo zdziałać przykładem może być bliźniacza firma Telefonów Podlaskich jakim jest TOSA, w której internet 6Mb/s z 231zł spadł na 79zł, po interwencji UOKIK zrobili promocje sami zobaczcie jak ceny zmienili:
http://tosa.pl/cenniki/Cennik_uslug_internetowych_2010-09-15.pdf

Powrót