Drony latające, a prawo

• Autor wątku Autor wątku rockymatador
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rockymatador

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam!
Czy, gdy ktoś lata modelem zdalnie sterowanym bez mojego zezwolenia nad terytorium mojej posesji to ja mam prawo jakoś próbować zdjąć dany obiekt latający.
Z góry dziekuję za pomoc.

Ale nie dano jednoznacznej odpowiedzi. Też mnie to ciekawi. Czy po moim podwórku może latać dron? Czy może ew. zajrzeć mi w okna? I do jakiej wysokości nie może a od jakiej może? Czy zniszczę tego drona odpowiadam za zniszczenie mienia chociaż nie życzyłam sobie go na mojej działce?

Dano http://forumprawne.org/hydepark/517178-drony.html (z tego co doczytałam w odpowiedzi Markiz32 to przepis jasno o tym stanowi). Jednak dotyczy to nagrywania. Problem jest gdy chodzi tylko o sam przelot. Z drugiej strony, też nie masz wpływu na fakt, czy np nad twoja działką nie przeleci paralotnia, zresztą działka (na zasadzie własności) a przestrzeń powietrzna nad nią to dwie różne sprawy. Inna para kaloszy, to kwestia bezpieczeństwa. Moim zdaniem tu są duże luki w prawie, bo praktycznie takowego moim zdaniem, po tym co doczytałam na forum drony w Polsce to prawie nie ma. Owszem są pewne regulacje dotyczące komercyjnego wykorzystana dronów, ale przykładowo zabawa dronem za 200zł zakupionego na aukcji, dla syna i uderzenie nim ze względu na brak umiejętności w zaparkowany samochód sąsiada komercyjne nie jest a szkody potrafi narobić...

Powrót