Druga ciąża matki a podwyżka alimentów

• Autor wątku Autor wątku agnieszka.z.1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka.z.1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Mam pytanie odnośnie alimentów. Mój mąż od 5 lat walczy ze swoją byłą o dziecko w Sądzie. Co chwila jest sprawa jego o obniżkę alimentów, o zmianę kontaktów bo matka utrudnia. jej sprawy o podwyżkę i ograniczenia widzeń, bo jej nowy chłopak nie chce żeby ojciec odwiedzał dziecko. Niedawno dowiedzieliśmy się, że matka jest najprawdopodobniej w ciąży z tym nowym partnerem. I teraz pytanie: czy matka może żądać podwyżki na pierwsze dziecko uzasadniając to tym, że teraz musi pokryć koszty lekarza, tabletek, wyprawki itd? Dodam, że mąż dobrze zarabia, ale płaci kredyty jakie wziął będąc jeszcze z nią (ona pieniądze zabierała i nie płaciła). Matka zarabia ok 1600zł na rękę. Proszę o pomoc. Dziękuję bardzo z góry za odpowiedź

agnieszka.z.1985 napisał:
Witam,
czy matka może żądać podwyżki na pierwsze dziecko uzasadniając to tym, że teraz musi pokryć koszty lekarza, tabletek, wyprawki itd?

Żądać może ale uzasadnienie nie ma związku z dzieckiem na które są zasądzone alimenty.
Ocena argumentów i faktów należy jednak do Sądu

alimenty są na dziecko, więc druga ciąża matki i związane z nią wydatki nie powinny miec żadnego wpływu.

Dziękuję za odpowiedzi. Też mi się tak wydaje,że to wpływu nie ma, bo przecież potrzeby pierwszego dziecka się nie zwiększyły przez to, ale mimo wszystko mamy pewne obawy.

Powrót