Y
Yghy
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, przychodzę z takim problemem, że jakiś czas temu zakupiłam słuchawki bezprzewodowe samsunga w ich autoryzowanym sklepie - niedługo po tym czasie coś się popsuło i zostały one wysłane do serwisu (ok. 2 tygodnie czekania). Nie minął nawet rok od tamtego czasu i ponownie - znów coś się popsuło. Jest to wada istotna (nie działa jedna słuchawka) jednak tym razem nie chciałam już wysyłać ich do serwisu, poprosiłam o zwrot pieniędzy. Usłyszałam, że nie mogę domagać się zwrotu pieniędzy, można jedynie je wysłać do serwisu i jeśli będą wymagać czwartej naprawy, wtedy ewentualnie można mówić o podjęciu jakiś innych kroków. Czy mogę coś zrobić w takim wypadku, aby nie oddawać ich do serwisu tylko odzyskać pieniądze? Czytałam na UOKiK gov że w teorii "Sprzedawca nie ma prawa odmówić konsumentowi obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, jeżeli nie wywiązał się ze swych obowiązków przy pierwszym żądaniu złożonym przez konsumenta w ramach pierwszej reklamacji bądź jest to druga lub kolejna reklamacja danego towaru. Nie ma tu znaczenia, czy chodzi o tę samą, czy też inną wadę lub usterkę." jednakże zostałam poproszona o dokładne podanie paragrafu który mówi, że przy drugiej reklamacji mam takie prawo, i choć wiem że jest to art. 560 i 561 to nie zrozumiałam na tyle / nie znalazłam informacji mówiącej konkretnie, że mogę domagać się o zwrot pieniędzy przy drugiej reklamacji. Jakie mam w prawa w rzeczywistości i co mogę zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedzi.