Druga reklamacja telewizora

• Autor wątku Autor wątku trouble24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trouble24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Szukam pomocy w sprawie drugiej reklamacji telewizora, zakupionego w sieci carrefour. Sprawa zaczęła się w lutym, gdy telewizor nie miał prawidłowych kolorów, tylko cały ekran był różowy. Podejrzewałam, że prawdopodobnie to jakieś uszkodzenie matrycy. Telewizor został oddany w carrefour na gwarancje( wiem, że tutaj został popełniony błąd i powinnam reklamować towar jako niezgodny z umową). Po miesiącu zostałam poinformowana, że telewizor jest do odbioru. Nie mam pojęcia jaka była usterka, ale wnioskuję po karcie naprawy towaru, że telewizor po prostu nawet nie był naprawiony, ponieważ stwierdzono, że jest sprawny. Bardzo to dziwne, ponieważ pani, która przyjmowała zgłoszenie, poinformowała mnie, że jeśli okaże się, że telewizor jest sprawny, to będę musiała pokryć koszty transportu, a ja za nic nie musiałam zapłacić.
Dzisiaj niestety sytuacja jest identyczna jak w lutym, matryca nie wyświetla prawidłowych kolorów.
Jutro jadę złożyć reklamację i tutaj prośba o pomoc. Jak powinnam zareklamować ponownie towar? Usterka jest taka sama. Jeśli za pierwszym razem, była to gwarancja, teraz też muszę oddać towar na gwarancję, czy mogę złożyć reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową? Przeczytałam warunki gwarancji producenta i nie ma w nich wzmianki na temat warunków gwarancji jakie mi przysługują, gdy towar trafi drugi raz do reklamacji, z tą samą usterką.

Ostatnia edycja:
zażądaj wymiany lub usunięcia wady na podstawie art. 561 kc albo odstąp od umowy na podstawie art. 560 kc.

Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli będę składać reklamację na podstawie rękojmi i będę żądała odstąpienia od umowy, to producent nie może mi odmówić, ponieważ to będzie druga reklamacja towaru tak? Ile wtedy czasu producent ma na odpowiedź na moje żądanie? Ponieważ 14 dni obowiązuje tylko w przypadku gdybym żądała naprawy towaru, wymiany towaru na nowy lub obniżenia ceny towaru.

Producent może odmówić, ponieważ rękojmię kierujesz do sprzedawcy...

Przepraszam, wprowadziłam w błąd. Pomyliłam się, chodziło mi o sprzedawce, nie o producenta.

trouble24 napisał:
producent nie może mi odmówić, ponieważ to będzie druga reklamacja towaru tak?
Może. Będzie pierwsza. Poprzednia była np gwarancji. Chyba, że gwarantem jest sprzedawca.

Ostatnia edycja:
Powrót