Drugi kierunek studiów- czy warto?

• Autor wątku Autor wątku Beata96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beata96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chciałabym wiedzieć, czy studiowanie drugiego kierunku do prawa ma sens. Wiele słyszałam o ciężkiej sytuacji na rynku pracy itd, słyszałam skrajne opinie o studiowaniu 2 kierunków równocześnie- zwolennicy podkreślają, że w ten sposób zwiększa się szanse na zatrudnienie i pracuje nad organizacją czasu i systematycznością; przeciwnicy stoją na stanowisku, iż prawo+ drugi kierunek to bezsensowne rozwiązanie i lepiej przyłożyć się do ukończenia studiów prawniczych i łączyć je z nauką języka obcego, praktykami i konkursami organizowanymi przez uczelnię.
Myślałam nad studiowaniem dodatkowo psychologii, ponieważ psychologia leży w moim kręgu zainteresowań (jeśli chodzi o kierunki ścisłe, jak budownictwo, automatyka i robotyka, to jestem totalną idiotką). Boję się, że miałabym problemy z organizacją zajęć, podwójną liczbą egzaminów i drugą pracą dyplomową. Osiągam obecnie dobre wyniki w nauce, mimo to obawiam się, że drugi kierunek szybko by mnie przerósł. Obecnie nauka nie sprawia mi trudności, ale wiadomo, że z roku na rok jest coraz ciężej. Najgorszym scenariuszem byłoby podjęcie zbyt szybkiej decyzji i szybka rezygnacja z drugiego kierunku. Proszę o Wasze opinie i liczę na mądre odpowiedzi.

Powrót