Drugi nakaz zapłaty w tej samej sprawie

• Autor wątku Autor wątku Drizzt505
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drizzt505

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Szanowne Grono,

w dniu dzisiejszym tj. 14.05.2018 odebrałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z e-sądu w Lublinie. Powód Prokura Niestandaryzowany itd.

Rzecz w tym, że taki sam nakaz zapłaty odebrałem 20.09.2017 i wniosłem od niego sprzeciw w terminie, co poskutkowało przekazaniem sprawy dla Sądu Rejonowego (na dzień dzisiejszy nic nie przyszło z tego sądu).

Obie sprawy mają różne sygnatury w e-sądzie, natomiast cała reszta (uzasadnienie, dowody, pełnomocnik powoda) jest taka sama.
Różnią się jedynie wartością przedmiotu sporu (różnica ok.84zł wynika zapewne z naliczonych odsetek) oraz datą wezwania do zapłaty (w jednym 14.06.2017, a drugim 16.06.2017).

Moje pytania to czy takie działanie jest w ogóle zgodne z prawem, skoro pierwsza sprawa de facto wciąż trwa? Czy mogę im dzięki temu utrzeć jakoś nosa? Czy różnice w twierdzeniu o dacie wysłania wezwania do zapłaty mogę jakoś wykorzystać na swoją korzyść?

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Drizzt505 napisał:
Moje pytania to czy takie działanie jest w ogóle zgodne z prawem, skoro pierwsza sprawa de facto wciąż trwa?
Jesteś pewny ?
Dzwoniłeś do rejonowego ?
Drizzt505 napisał:
Obie sprawy mają różne sygnatury w e-sądzie
Moje zdanie jest takie że , wycofali pozew z rejonowego i złożyli nowy w e-sądzie.
Sprawdż w rejonowym , możesz zadzwonić

Złóż sprzeciw od nakakazu i czekaj. Nie ma co rozgrzebywac.

Możesz również znaleźć pełnomocnika do prowadzenia sprawy, myślę, ze znajdziesz kogoś, kto to poprowadzi za koszta.

Powrót