Drugi Semestr, nieklasyfikowanie.

• Autor wątku Autor wątku sqrl1212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sqrl1212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Panstwa, piszę z pewną sprawą ponieważ nigdzie nie mogę znależć odpowiedzi akurat na moje pytanie. Mianowicie :
uczęszczam do 3 klasy gimnazjum, i problem polega na frekwencji z przedmiotu EDB.
Otóż, w pierwszym semestrze, przedmiot był normalnie w środku dnia, i frekwencja jest bardzo dobra wynosząca około 70%, oceny również jest kilka ocen cząstkowych, końcowosemestralna to 5.
Natomiast w drugim półroczu EDB jest w poniedziałek na 8, no i tutaj z frekwencją i przez choroby, i przez zasypianie i przez zwykłą niechęć jest zdecydowanie gorzej. obecnie odbyło się juz 10 lekcji, na których byłem 2 razy, więc frekwencja wynosi 20%
nie wiem dokładnie ile zostało lekcji do końca, oczywiscie nie zamierzam już żadnej opuścić, lecz moje pytanie brzmi :
jeżeli pierwszy semestr miał bardzo dobrą frekwencję + oceny, i po dodaniu obu tych frekwencji ROCZNA frekwnecją wychodzi 65%. mogę mieć problemy z ukończeniem gimnazjum? Dodam, że zachowanie mam dobre, z reszty przedmiotów frekwencję jak i oceny również dobre.
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.

Regand napisał:
Przeczytaj statut szkoly jaki wplyw i jak liczyc frekwencje.

Paradoksalnie zapoznałem się ze statuem mojego gimnazjum i nie ma tutaj wzmianki, o jakiechkolwiek procedurach przy takiej sytuacji jaką ja mam.
Jedyne co jest to, informacje o egzaminie klasyfikacyjnym itp. ale nie ma pkt który oznajmiałby jak można do niego dopuścić.
Dlatego też zwracam się z pytaniem do was, zasięgne oczywiście informacji w szkole, ale chciałbym też poznać obiektywną i prawną regułę na ten temat.

ROZPORZADZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
1) z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i sluchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkolach publicznych

To poczytaj jeszcze te ustawe § 17. 1.

Regand napisał:
To poczytaj jeszcze te ustawe § 17. 1.

Poczytałem, pomyślałem, ale nadal nie potrafie sobie jednoznacznie odpowiedzieć. Jak jest Twoim/Waszym zdaniem? Czy jeżeli wystąpi sytuacja, że w tym drugim semestrze nie uda mi się zdobyć 50% obecności, ale oceny sa pozytywne, oraz frekwencja w pierwszym półroczu również, mogę mieć problem?

Krótko mówiąc sytuacja wygląda tak, z relacji nauczyciela zostały prawdopodobnie 4 lekcje.
Frekwencja roczna na daną chwilę wygląda : 28 lekcji / 17 obecności = 60% / ROK po 4 lekecjach będzie 32 lekcje / 21 obecności = 65%
II Semestr : 10 Lekcji / 2 obecności = 20% w najlepszym wypadku 6/14 = 42%
Oceny cząstkowe są i w pierwszym i w drugim semestrze, a z nich wynika ocena bardzo dobra na koniec roku.
Mam się czego obawiać?

sqrl1212 napisał:
jeżeli pierwszy semestr miał bardzo dobrą frekwencję + oceny, i po dodaniu obu tych frekwencji ROCZNA frekwnecją wychodzi 65%. mogę mieć problemy z ukończeniem gimnazjum?

Tak.

Ostatnia edycja:
Powrót