drugie umorzenie postępowania przez prokuratora i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Dana1957
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dana1957

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Podziękowałam mecenasowi za pracę,ponieważ o umorzeniu powiadomiono mnie na dwa dni przed upływem terminu do zażalenia.Pismo takie sporządziłam sama i tego samego dnia wysłałam faxem.Proszę o poradę co mogę dalej zrobić czy mam prawo wnieść o adwokata z urzędu?

Zgłoś sprawę we właściwej izbie adwokackiej.
Każdy ma prawo złożyć wniosek o adwokata z urzędu. Nie każdy go jednak dostanie. Zadawanie pytań na takim poziomie abstrakcyjności jest nieco dziwne.

Sprawa jest prowadzona w Niemczech z Urzędu,a ja mieszkam w Polsce i jestem osobą pokrzywdzoną no i obecnie nie stać mnie na adwokata z wyboru.Mam wrażenie,i wskazuje na to bieg sprawy(4 lata),że zamiecie się tą sprawę "pod dywan".
Pani adwokat,odmawia mi wysłania kserokopii akt mojej sprawy,to co mogę zrobić w takiej sytuacji?argumentem jest to,iż jestem zbyt medialna.Dodam,że były artykuły w prasie i programy interwencyjne w telewizji.

Skoro jest adwokat z urzędu to nie rozumiem problemu. Można złożyć wniosek o zmianę adwokata z urzędu jeśli ten stracił zaufanie.
Zakładam, że chodzi o kopię akt sądowych, ewentualnie prokuratorskich. Brak udostępnienia kopii akt jest jak najbardziej prawidłowy. Adwokat w sprawie karnej nie może zrobić dla swojego klienta kopii akt, w takim przypadku groziłoby mu postępowanie dyscypilnarne.

to był adwokat wynajęty,no i jeśli ma cofnięte pełnomocnictwo to chyba mam prawo prosić o te akta.

Handakte tak, Verfahrensakte nie

Powrót